Pilar Lima: "És impossible imposar llengües minoritàries; tant de bo poguera fer-ho amb la de signes"

La diputada sorda d'Unides Podem ha defensat que només coneix "la imposició del castellà" i que quan anava al col·legi se li va impedir aprendre valencià 
16 octubre 2019 15:20h

VALÈNCIA. La diputada d'Unides Podem a les Corts Pilar Lima ha defensat aquest dimecres a les Corts que només coneix "la imposició del castellà" i que "les llengües minoritàries [en referència al valencià] és impossible imposar-les". "Tant de bo poguera jo imposar la llengua de signes a tots, però no puc", ha ironitzat.

Lima, que és la primera diputada sorda del parlament valencià, ha realitzat aquest al·legat durant el debat sobre la moció presentada per Ciutadans per a derogar la llei de plurilingüisme i impedir així el que consideren que és una "discriminació dels alumnes per raó de la seua llengua materna". La iniciativa ha sigut rebutjada amb els vots del PSPV, Compromís, Podem i Vox –que s'ha situat en contra perquè la seua esmena per a "derogar tota la normativa autonòmica" en aquesta matèria no ha sigut inclosa–. 

"Quan jo estudiava, em treien de l'aula en les hores de valencià i m'ensenyaven a parlar castellà amb un logopeda. Vaig aprendre castellà, però no valencià, perquè no em donaren l'oportunitat", ha relatat Lima, qui ha puntualitzat que més tard va aprendre a llegir i escriure en valencià pel seu compte. 

En aquest sentit, ha incidit que "les llengües minoritàries" són les que "sofreixen l'opressió i queden desplaçades". A més, ha cridat a "fomentar que la gent aprenga diferents llengües", ja que així "es construeix cohesió social". "No utilitzem les llengües per a continuar dividint la societat", ha afegit. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next