Diari La Veu del País Valencià
El Va de Dona pren la ciutat

VALÈNCIA. “Fa uns anys, un esdeveniment així era impensable. Era inimaginable”. Ho deia aquest divendres, amb una mirada de feliç incredulitat dibuixada al rostre, Alberto Soldado, l’actual president de la CIJB (Confederació Internacional del Joc de Pilota), periodista i un dels grans experts del nostre esport.

Professionals com ell, amb tota una vida dedicada a la pilota valenciana, continuen fregant-se els ulls amb el Va de Dona, eclosió d’una revolució que ha superat totes les expectatives, incloses les dels grans coneixedors del món de la vaqueta. Figures com la Soldado i tants altres, els que es van trobar fa unes dècades amb una pilota ancorada en el passat i ferida de mort als trinquets, han assistit en primera persona al naixement d’una revolució imparable, la d’un fenomen que creix cada dia, la pilota femenina.

El Va de Dona 2019 va fer aquest divendres un altre pas endavant. Un pas decidit, sense complexos. Després de la seua creació i consolidació, després de protagonitzar una espectacular demostració de força i salut de la pilota femenina els anys anteriors al trinquet de Pelayo, la gran festa de la pilota femenina es va traslladar al cor de València, als carrers de Ciutat Vella, per a mostrar-se al món.

Obrir les portes, ensenyar i explicar què és la pilota en femení. Era el principal objectiu de les partides, els concursos, la fira de productes de pilota i totes les activitats i actuacions del Va de Dona. Per això es va passar de les lloses del trinquet a l’asfalt del carrer.

La gran celebració de les dones que estimen la pilota valenciana va envair la plaça de Manises i els seus voltants, per on van passar milers de persones al llarg de la vesprada. Habituals del trinquet, menys habituals, veïns i veïnes, curiosos i molts turistes amb ganes de Falles es van topetar amb un esdeveniment sense precedents en l’àmbit de l’esport femení valencià.

El moviment, més viu que mai, de la pilota femenina es va presentar a la ciutat amb l’orgull de la faena ben feta i amb centenars de jugadores, de totes les edats i municipis, disposades a transformar els carrers del cap i casal en l’escenari de les seues partides. Un riu d’espectadors va poder descobrir el que està coent-se, des de fa algun temps, als trinquets valencians.

Al mig del carrer es van trobar les xiques i les dones d’Algemesí, Polinyà del Xúquer, Beniparrell o Borbotó, entre d’altres. Però també les joves jugadores que des d’ara participaran en la nova edició de la Lliga Bankia, com Ana de Beniparrel, Erika d’Alqueria d’Asnar i Aida de Moixent.

Mestresses i alumnes, mares i filles, joves i no tan joves. Totes es van reunir per a donar vida una vesprada plena d’activitats, sense espai per a l’avorriment. Per una vegada, l’absència dels pilotaris professionals va deixar que el focus del protagonisme se centrara plenament en elles, les grans responsables de la realitat de la pilota femenina.

D’altra banda, entre els atractius de la vesprada, es va celebrar un concurs de raspada on les participants van demostrar la seua potència a pilota parada. Amparo de Moncada es va proclamar campiona amb una raspada de més de 30 metres. En el concurs de treta, en canvi, va ser Mónica de Massamagrell la que més lluny va llançar la pilota.

Després de les diferents partides programades, una d’elles amb la treta d’honor del president del Consell, Ximo Puig, la monologuista Carol Tomàs va ser l’encarregada d’amenitzar el Va de Dona. En acabant, la Federació de Pilota Valenciana va concloure l’acte amb els homenatges especials d’aquest any. Vicen, del CPV Beniparrel, va ser la primera a pujar a l’escenari per ser l’única jugadora que ha jugat totes les edicions de l’autonòmic de raspall. La va seguir, Maribel del CPV Alzira, vicepresidenta de l’àrea femenina quan van començar les primeres competicions femenines. El tercer premi va ser per a Carmen Muñoz de Benifaraig, en homenatge pòstum a una de les pioneres del raspall que ens va deixar fa pocs mesos. La Dj INNMIR d’Alzira va posar el punt final a la nit.

El Va de Dona, tanmateix, ha deixat de ser només una festa, una vesprada, un dia aïllat en mig del calendari esportiu. S’ha convertit quasi en un cicle, una setmana repleta d’activitats. Així, tant el dilluns com el dimarts passat, al bar La Murta de Benimaclet es van projectar les finals del campionat Individual Bankia de raspall femení entre Mar de Bicorp i Ana de Beniparrell, així com la final de l’autonòmic de raspall femení entre els clubs de Borbotó i Bicorp, ambdues partides les quals van ser emeses per À Punt.

A més, el dimecres passat, la seu de El Corte Inglés de l’avinguda de França va acollir una taula redona sobre la pilota femenina on es va abordar l’evolució de la pilota femenina, i en femení, des de la realitat que es viu a la base amb les escoles de pilota, fins a la lliga d’elit.

Aquest divendres, per acabar d’arredonir la gran setmana de la pilota femenina, es va posar en marxa la XIII edició de la Lliga Bankia d’Elit de Raspall Femení amb la primera partida del torneig, al trinquet de l’Alqueria d’Asnar. La competició comptarà amb cinc equips amb les millors jugadores de la modalitat. Les formacions de Bicorp A, Beniparrell, l’Alqueria d’Asnar, Bicorp B i Borbotó A disputaran 25 partides amb l’objectiu d’arribar a conquerir el gran títol per equips de la pilota femenina en la gran final del pròxim 15 de juny.

En definitiva, un altre pas endavant, una altra victòria de la revolució imparable de la pilota femenina.

Comparteix

Icona de pantalla completa