Diari La Veu del País Valencià
La Plaça del Llibre arriba a Castelló de la Plana i unifica els cartells de les 3 fires amb un disseny d’Ibán Ramón

VALÈNCIA. La Plaça del Llibre amplia la seua presència al territori valencià amb una nova fira a l’octubre a Castelló de la Plana, i presenta la seua nova imatge gràfica, un disseny d’Ibán Ramón, per a les tres edicions de la Plaça –la de València, la d0Alacant i la nova de Castelló– i un cartell genèric.

L’objectiu, segons han destacat des de la Fundació Full, impulsora del projecte, és “mostrar al món una imatge renovada, reivindicar-se com a gran cita urbana de la literatura escrita en valencià i defensar la necessitat de continuar creixent com a agent vertebrador del territori”.

Sota aquesta premissa s’ha celebrat aquest dimarts a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània una festa de presentació del nou cartell, on també s’han presentat les dates de l’edició d’enguany.

Amb la voluntat de “consolidar-se com la gran trobada literària i urbana de la tardor i l’hivern”, la plaça de l’Ajuntament de València acollirà la setena edició de la Plaça del Llibre del 30 d’octubre al 3 de novembre. A Alacant, la Plaça es traslladarà a la plaça del Port en una quarta edició que se celebrarà del 14 al 16 de febrer. Per part seua, la primera plaça del Llibre de Castelló de la Plana se celebrarà del 24 al 27 d’octubre a la plaça Santa Clara.

Amb les editorials valencianes com a protagonistes, durant les diferents cites de la Plaça, els visitants podran descobrir nous títols per a omplir les seues prestatgeries, així com “gaudir d’activitats complementàries com a presentacions, actuacions musicals, taules redones, trobades amb autors i espectacles infantils”.

De fet, el president de la Fundació Full, Jesús Figuerola, ha destacat la voluntat d’aquesta “llibreria a peu de carrer per a vertebrar el territori valencià mitjançant la producció editorial i literària que es realitza a la nostra casa”.

Així, el president de Full ha destacat que “les tres trobades que integren la Plaça del Llibre no constitueixen cites aïllades i independents, sinó que formen part d’un mateix univers cultural, d’una mateixa indústria de la paraula escrita”.

“Aposta per l’entorn urbà”

La Plaça del Llibre, des que va nàixer, “té una característica que la identifica: la seua aposta per l’entorn urbà com a escenari de desenvolupament”. “A diferència d’altres fires de llibres que estan situades en parcs o jardins, aquesta es troba enmig de la ciutat, en espais pels quals passem cada dia amb total normalitat. Per això, en el meu treball he volgut destacar màximament aquesta característica”, ha indicat el dissenyador Ibán Ramón.

Així, la imatge el creador inclou una sèrie de llibres “dibuixats d’una manera parca, que tracten d’allunyar-se de la idea d’il·lustració i acostar-se més a l’estil tipogràfic. L’objectiu és simular una espècie de mapa urbà, de manera que eixos llibres també poden interpretar-se com a illes d’edificis traçades en un pla”.

El treball d’Ibán Ramón inclou quatre imatges similars però amb matisos diferenciadors: d’una banda, el cartell general de la Plaça del Llibre com a projecte total, però, també, cartells diferenciats per a les cites de Castelló de la Plana, València i Alacant.

“La idea és ressaltar que no es tracta d’un esdeveniment aïllat en una ciutat, sinó que formen part d’un mateix projecte. Hi ha un color assignat i una distribució d’elements diferent per a cada ciutat, però els quatre es basen en un format molt semblant”, ha afirmat Ramón, qui el mes de maig passat va guanyar cinc dels premis atorgats per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa