Diari La Veu del País Valencià
Les places de Valencià que queden vacants en les oposicions d’enguany s’acumularan a les 192 del 2020

VALÈNCIA. Les oposicions al cos docent de professors de Secundària de l’especialitat de Valencià de l’any 2020 tindran, almenys, un 50% més de places que les previstes en l’Oferta Pública d’Ocupació (OPO) aprovada per la Conselleria d’Educació per als pròxims cursos. L’increment serà provocat per les places que queden sense adjudicar després d’acabar el procés selectiu que està en marxa.

Així, fonts de la Conselleria confirmen que les places de l’especialitat de Llengua i Literatura Valenciana que queden vacants quan acabe l’oposició del 2019 se sumaran a les del 2020. En xifres, es tradueix en el fet que el pròxim curs els aspirants podran optar, segur, a més de 300 places. La suma és el resultat de les 192 places previstes per a oferir el curs vinent i les 123, com a mínim, que quedaran vacants en l’actual procés selectiu –ja que les notes de la primera part de l’examen d’enguany han deixat només 177 aprovats–.

És a dir, tot i no haver acabat les oposicions, les notes de la fase teòrica i pràctica fan palés que enguany només 177 persones competiran per una de les 300 places de l’especialitat. Per tant, com a poc, 123 places no seran ocupades ara i se sumaran a les oferides el pròxim curs, que superaran, amb escreix, les 300.

Crítiques per la duresa de la correcció

Les notes de les proves de Valencià han alçat les crítiques de molts aspirants, que consideren excessivament durs els criteris de correcció dels tribunals. Concretament, el focus s’ha posat sobre les faltes d’ortografia i els criteris fixats per la Comissió de Selecció per a avaluar-les. Segons els criteris de correcció, publicats abans de la realització de les proves, cada falta comesa pels aspirants a ingressar en el cos de professors de Valencià suposa la pèrdua d’un punt. A més, si es cometen sis faltes d’ortografia, el tribunal puntua amb un zero la prova.

Si es fa la comparativa amb altres llengües, els criteris de correcció en l’especialitat de Valencià són més durs que els fixats per la comissió de Castellà o Anglés. En la prova de Castellà, les instruccions només fan al·lusió al fet que l’aspirant ha de demostrar “rigor ortogràfic”, i en Anglés, la Comissió de Selecció marca que cada errada ortogràfica restarà un 0,1 i cada errada gramatical, un 0,2. Amb tot, cap aspirant ix perjudicat per la disparitat de criteris, ja que, per exemple, no competeixen els aspirants de Valencià amb els de Castellà.

No obstant això, des d’alguns sindicats s’apunta la possibilitat de poder treballar per a harmonitzar els criteris. En aquest sentit, des d’Educació assenyalen que “tot és revisable i millorable”, si bé destaquen la professionalitat tant de les comissions de selecció com dels tribunals. Fonts de la Conselleria destaquen l’esforç que ha suposat coordinar el dispositiu per a la realització de les proves selectives, que ha implicat 1.740 persones titulars i el mateix nombre de suplents per a conformar els 348 tribunals que avaluen els aspirants a les més de 4.600 places oferides en total.

Comparteix

Icona de pantalla completa