Diari La Veu del País Valencià
La plataforma AntiZAS sol·licitarà l’empara del Síndic de Greuges davant les mesures antisoroll de València

VALÈNCIA. La plataforma AntiZAS, que agrupa hostalers, comerciants i veïns de les quatre Zones Acústicament Saturades (ZAS) de València (Xúquer, Woody, Juan Llorens i el Carme), a més de Russafa, ha arrancat aquest dimecres la campanya ‘Se vende. Razón Ayuntamiento’, per a protestar contra el que ells consideren “l’assetjament i enderrocament” per part del consistori valencià a les pimes d’hostaleria, oci i xicotet comerç.

Segons els seus càlculs, si “en l’època de major prosperitat per al sector” entre aquestes cinc zones hi havia més de 1.500 empreses que generaven uns 10.000 llocs de treball, al llarg de l’última dècada 300 locals han tirat el tancament i s’han perdut més de 2.000 ocupacions.

Aquesta situació que, segons han explicat des de la Plataforma, arrosseguen des de l’anterior govern municipal del PP i que continua ara amb Compromís i el PSPV els ha portat a emprendre una sèrie d’accions reivindicatives. Entre elles, es preveu que presenten en els pròxims dies una queixa al Síndic de Greuges, amb més de 150 signatures, sol·licitant la seua “empara davant la indefensió a la qual estan sotmesos”. A més, presentaran un recurs contenciós administratiu que ja estan redactant els seus advocats.

La campanya de protesta s’han iniciat aquest dimarts amb una marxa reivindicativa des del barri del Carme fins a la plaça de l’Ajuntament de València, on han buscat guanyar visibilitat aprofitant la mascletà de les Falles.

Els hostalers denuncien que l’Ajuntament està duent a terme “mesures que posen en risc el sector”. El president de l’associació de comerciants i hostalers de Ciutat Vella Albarca, Jesús Ortega, ha cridat l’atenció pel que considera “la irregular aprovació de la ZAS del Carme, amb la inconsistència dels seus mesuraments sonors i el frau de la seua modificació en l’últim ple en incorporar huit nous folis a l’ordenança que hi havia, i traient una zona nova: una ‘zona de respecte’ que quan es va aprovar la ZAS el 28 de gener no existia”.

Segons Ortega, declarar ZAS els “perjudica perquè s’està retallant l’horari, amb la qual cosa en les hores més productives per a qualsevol sector de l’hostaleria, que són les dotze o dotze i mitja de la nit, hem d’estar retirant les terrasses”.

Al seu judici, “no té sentit que s’estiguen obrint ara tants hotels” i que “en lloc d’invertir a donar uns bons serveis i millors terrasses que atraguen els turistes, sempre dins de la normativa, l’única cosa que facen és atacar-nos, reduir i castigar-nos, quan l’única cosa que fem és crear llocs de treball i fer que quan vinga la gent tinga uns bons serveis”.

“Tots estem contra el soroll”

Des de la plataforma AntiZAS, Ortega ha volgut deixar clar que “hostalers i comerciants, tots estem en contra del soroll. Nosaltres som veïns també de València, vivim al barri, amb la qual cosa ens afecta igual que a tots. El que no pot ser és que els únics perjudicats i als únics que es criminalitze pel soroll siga als hostalers”.

Així, ha exigit que es faça “un bon estudi en el qual es puga saber exactament d’on ve cada soroll i a partir d’ací aplicar mesures”. “Per exemple, ara en Russafa es posaran sonòmetres, quan portem dient fa un munt de temps que abans de res s’apliquen mesures per a reduir el soroll, consensuades entre veïns i hostalers”, però, per a Ortega, “no hi ha hagut manera, directament han posat els sonòmetres, que és el pas previ a posar una zona ZAS”, ha lamentat. Segons l’hostaler, “l’única cosa que fan és castigar-nos, no hi ha cap mesura realment a favor ni del turisme, ni de l’hostaleria, ni del comerç”.

Comparteix

Icona de pantalla completa