La Plataforma Estatal per la Igualtat Lingüística reclama als partits polítics que reconeguen la realitat plurilingüe

L'organisme treballa en la redacció d'un programa de reformes legals i institucionals per a garantir la igualtat de les llengües no castellanes amb el castellà
4 octubre 2019 18:26h
A la reunió, celebrada a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, van assistir representants d’Acció Cultural del País Valencià, Plataforma per la Llengua, Ciemen, A Mesa pola Normalización Lingüística i Kontseilua – Euskaren Gizarte Erakundeen. / ACPV

VALÈNCIA. La Plataforma Estatal per la Igualtat Lingüística, integrada per diverses associacions culturals dels territoris de l'estat espanyol amb llengua pròpia, es va reunir aquest dijous a València per tal d'avançar en l'elaboració d'una proposició de llei que garantisca el ple reconeixement legal de la realitat plurilingüe i la no discriminació de cap persona per raons de llengua.

A la reunió, celebrada a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, van assistir representants d’Acció Cultural del País Valencià, Plataforma per la Llengua, Ciemen, A Mesa pola Normalización Lingüística (Galícia) i Kontseilua – Euskaren Gizarte Erakundeen (el País Basc). Tot i així, també formen part d’aquesta entitat, que es va constituir el passat mes d'abril, Òmnium Cultural, Nogará (Aragó) i Iniciativa pol Asturianu.

La Plataforma ha acordat que, davant la convocatòria electoral del pròxim 10N, demanarà als partits polítics que assumisquen els principis d'igualtat lingüística per a garantir una societat justa, realment plural i democràtica, amb drets i deures efectivament iguals per a tots i no només per a aquells que utilitzen el castellà.

Així mateix, treballa en la redacció d'un programa de reformes legals i institucionals per a garantir la igualtat de les llengües no castellanes amb el castellà. El 45% dels ciutadans de l'estat espanyol viu en territoris amb una llengua pròpia.

"Som milions les persones que volem parlar en la nostra llengua amb total normalitat, amb total llibertat, en les mateixes condicions que qualsevol ciutadà pot fer-ho en castellà, cosa que actualment no és possible", ha afirmat el secretari general d'ACPV, Toni Gisbert.

Abans que acabe octubre, la Plataforma Estatal per la Igualtat Lingüística presentarà a Madrid, en un acte unitari, el seu manifest, que recorda que "vivim en un estat que parteix d'una tradició monolingüe en l'administració de l'Estat i ha de ser conscient de la situació de discriminació a la qual han estat sotmesos els parlants de les llengües minoritzades i generar polítiques actives de recuperació de la seua dignitat i autoestima". 

També es presentarà el nou web de la plataforma, on estarà allotjat el manifest en català, èuscar, gallec, asturià i aragonès; així com un formulari perquè qualsevol persona o entitat s'hi puga adherir.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next