Diari La Veu del País Valencià
La Plataforma H2O rebutja el parc d’aventures al costat del Bioparc: És una irresponsabilitat institucional

VALÈNCIA (EP). La Plataforma H2O ha mostrat aquest dilluns la seua oposició frontal al parc d’aventures que Rain Forest, l’empresa que gestiona el Bioparc, planteja en els terrenys contigus, i ha assegurat que existeixen 926 raons per al seu rebuig –que coincideixen amb els 926 l/m2 d’aigua anuals de diferència entre Cambodja, país que inspira el parc, i València–.

“Intentar convertir una zona amb dèficit hídric en un parc aquàtic és, sota el nostre punt de vista, una irresponsabilitat institucional de conseqüències incontrolables”, han indicat des de l’entitat en un comunicat en el qual denuncien la “deriva mercantilista que l’Ajuntament de València està fent dels recursos hídrics de la ciutat”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, va donar a principis de mes el vistiplau a l’avantprojecte del parc d’aventures que completarà el Bioparc amb una oferta lúdica que va des del barranquisme, el ràpel o l’escalada fins a una zona de bany i relax, parc i àrea de serveis. El projecte està inspirat estèticament en els temples cambodjans d’Angkor Wat.

Des de la Plataforma H2O han recordat que a la capital cambodjana, Phnom Penh, es registren anualment 1.371 l/m2 d’aigua, mentre que a València aquesta xifra és de 445 l/m2. A més, han advertit que en plena emergència climàtica la conca mediterrània pot veure’s afectada per l’escassetat de pluges, a la qual cosa se suma “que cada vegada més població en la zona urbana i metropolitana de València exigeix més i més aigua”.

Per a la plataforma, aquest tipus de projectes d’oci “no donen una resposta a les necessitats d’una ciutat cada vegada més necessitada de sòl”, i aquesta instal·lació “suposarà un col·lapse total de la zona delimitada quant a mobilitat i repercutirà negativament en el trànsit rodat”.

“Tenim sospites fundades que el gran consum d’aigua que requerirà la instal·lació repercutirà negativament, de manera que encarirà encara més el rebut de l’aigua per als veïns de la ciutat”, diu la plataforma. I afegeix: “En augmentar la demanda, augmentaran els costs fixos i variables relacionats amb l’extracció, potabilització, transport, captació, depuració i abocament de les aigües, per la qual cosa aquest model d’oci afectarà el ciutadà i el cicle integral de l’aigua”, han incidit les mateixes fonts.

Un “atropellament contra el medi ambient i el sosteniment social”

La Plataforma H2O ha recordat que aquest projecte va suscitar els recels el 2016 “d’aquells que hui dia governen València” i fins i tot “es van arribar a plantejar alternatives sostenibles per a aquesta parcel·la”. “El mateix Ribó va proposar la creació d’un càmping urbà vinculat a la producció agrícola i l’agroturisme de titularitat municipal amb capacitat per a 120 botigues i 68 caravanes”, ha indicat.

Per això, es pregunta “què ha passat pel cap i pels despatxos per a convertir una parcel·la on es volia implantar un model d’oci sostenible en un atropellament contra el medi ambient i el sosteniment social”.

Així, les mateixes fonts han anunciat que es plantegen “reivindicatives en un futur pròxim” per a mostrar la seua disconformitat amb el projecte i que posaran en marxa campanyes informatives per a intentar conscienciar els veïns que “altres models d’oci sostenible són possibles i necessaris”.

Comparteix

Icona de pantalla completa