Les platges de l'Arbre del Gos, del Saler i de la Garrofera recuperaran la línia de costa del 1965

El Ministeri planteja la regeneració de les platges per a preservar el cordó litoral que separa l'Albufera de la mar
6 juliol 2019 11:15h
La longitud d'actuació és de 7.100 metres de platja entre l'últim espigó de Pinedo i la Gola del Pujol. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El Ministeri de Transició Ecològica posarà en marxa un projecte de regeneració de les platges de l'Arbre del Gos, el Saler i la Garrofera, en el terme municipal de València, per a generar uns 360.000 metres quadrats de platja seca i recuperar així la línia de costa del 1965.

Aquest projecte de regeneració de platges és la solució tècnica plantejada en les 'Estratègies per a la Protecció de la Costa', elaborades per la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, en les zones on s'han detectat majors problemes d'erosió, han informat fonts del govern espanyol. 

La problemàtica detectada que ha desencadenat aquesta actuació és la regressió del litoral que estan patint les platges al sud del port de València i que podria afectar el cordó litoral que separa l'Albufera de la mar. La pèrdua de les platges, a més de l'impacte socioeconòmic, suposaria l'afecció al Parc Natural de l'Albufera i la Devesa del Saler. El pressupost d'execució per contracta és de 28.598.184,73 euros.

La longitud d'actuació és de 7.100 metres de platja entre l'últim espigó de Pinedo i la Gola del Pujol. L'ample mitjà de recuperació de platja seca és d'uns 50 metres, sent la recuperació en la zona més pròxima a Pinedo de 80 metres de platja. La superfície total de platja recuperada serà de 360.000 metres quadrats. 

Les arenes, amb una granulometria adequada, es preveu que procedisquen d'un banc d'arena marí a 65 metres de profunditat enfront de les platges de Sueca. L'extracció i abocament d'arenes es realitzarà mitjançant una draga de succió per arrossegament. 

La previsió és que la draga es posicionarà a uns 2 km de la costa i des d'allí bombarà la mescla d'arena i aigua fins a la platja seca a través d'una canonada flotant, on un equip de moviment de terres estendrà el material.

El termini total de les obres segons projecte és de sis mesos, encara que els corresponents als treballs de dragatge i abocament són tretze setmanes. Això es deu al fet que es preveu utilitzar una draga de gran capacitat i que permetrà executar les obres en l'època de l'any de menor afecció ambiental.

next