La platja del Serradal de Castelló de la Plana, declarada microreserva de flora per a protegir el sistema dunar

L'ajuntament de la ciutat va demanar la protecció de l'enclavament per a afavorir la conservació de les espècies botàniques estranyes, endèmiques o amenaçades
24 agost 2019 16:56h
Des del Consistori asseguren que es millorarà l'estat de conservació de l'hàbitat dunar del Serradal. / AJUNTAMENT DE CASTELLÓ DE LA PLANA

CASTELLÓ DE LA PLANA. La platja del Serradal, l'únic sistema dunar de Castelló de la Plana, ha sigut declarada microreserva de flora per part de la Conselleria de Transició Ecològica i a petició de l'Ajuntament. Així ho ha confirmat l'alcaldessa, Amparo Marco, qui ha assegurat que d'aquesta manera "es reforçarà la protecció ambiental de l'únic sistema dunar natural de Castelló", segons ha indicat el consistori en un comunicat.

El govern municipal va sol·licitar aquesta catalogació durant el passat mandat amb la finalitat d'afavorir la conservació de les espècies botàniques estranyes, endèmiques o amenaçades de l'enclavament. "El nostre objectiu és posar en valor el patrimoni natural de la ciutat i protegir la seua biodiversitat", ha destacat Marco.

La declaració de microreserva de flora comportarà el desenvolupament d'un pla de gestió que comprén, entre altres mesures, la instal·lació de tanques per a aïllar les zones de dunes dels corredors d'accés al mar, l'eliminació d'espècies exòtiques invasores, la introducció d'espècies característiques dels sistemes dunars actualment absents i la instal·lació d'un cartell amb recomanacions.

La declaració estableix també unes unitats de vegetació prioritàries per a la conservació, com els pasturatges salins mediterranis i les dunes mòbils i fixes.

En aquest sentit, el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha assegurat que aquesta nova figura de protecció "millorarà l'estat de conservació de l'hàbitat dunar del Serradal" i protegirà "les espècies paraigües presents en el Catàleg de Flora Amenaçada de la Comunitat Valenciana". "Per a l'ajuntament és prioritari detindre la degradació del territori viscuda en les dues últimes dècades", ha subratllat Navarro.

Segons l'ordre de la Conselleria per la qual es declara microreserva de flora la platja del Serradal, queden excloses totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un mal a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica. Les eventuals tasques de neteja hauran de dur-se a terme de manera que no s'altere la geomorfologia de la platja, que haurà de ser modelada únicament pel vent i l'onatge.

Així mateix, si es considera necessari, podrien desenvolupar-se projectes de regeneració dunar per a accelerar el procés de naturalització del sistema de dunes. La declaració de protecció preveu, a més, que l'accés de persones i animals al sistema dunar es limitarà amb tancaments prou permeables per a permetre la lliure circulació de xicotets mamífers, amfibis, rèptils i ocells. D'altra banda, queda prohibit circular amb bicicletes i vehicles amb motor per l'interior de la microreserva.

next