Diari La Veu del País Valencià
Podem i Compromís registren una PNL perquè les Corts demanen la paralització de l’ampliació de la V-21

VALÈNCIA. Compromís i Podem han registrat una Proposició No de Llei (PNL) conjunta perquè les Corts demanen al Ministeri de Foment que paralitze les obres d’ampliació de la V-21 perquè entenen que és una obra “imposada” i “innecessària” que, a més, ha sigut rebutjada pels plens de l’Ajuntament de València i d’Alboraia, les localitats que es veuen afectades per l’actuació.

La iniciativa arriba després que la formació morada presentara una altra PNL d’urgència per a l’anterior ple ordinari que va ser rebutjada. Tampoc no s’espera que aquesta vegada progresse, ja que el PSPV ja ha anunciat que la tornarà a rebutjar i la postura dels grups de la dreta també ha sigut, fins ara, favorable a l’ampliació.

El síndic socialista, Manolo Mata, ha defensat que es tracta d’una obra “licitada des de fa molt de temps” que, a més, “ja va sofrir una modificació important”, per la qual cosa ha rebutjat la possibilitat de demanar que es faça marxa enrere a estes altures de l’execució.

En la PNL de Compromís i Podem se citen els informes que alerten que l’ampliació de la via pot generar “una major pressió de transit” i assenyalen que els problemes de transit “puntuals” que es donen en l’actualitat “no depenen de l’ample de l’autovia sinó del mal funcionament del transport públic”.

A més, insisteixen que la construcció “dels carrils sobre l’horta –que afectarà vora 80.000m2– és rebutjada per les poblacions que han d’usar-la”, en relació amb el fet que els plens dels ajuntaments de València i Alboraia ja es van pronunciar en el passat contra les obres d’ampliació. Així, consideren “injustificable l’entossudiment del govern d’Espanya de continuar escometent aquest projecte malgrat els evidents inconvenients des del punt de vist social, ambiental i econòmic”.

D’acord amb aquesta exposició de motius, finalment demanen la paralització immediata de les obres; que es revertisquen les expropiacions; que es restituïsquen els bens personals o ambientals que s’hagen vists perjudicats pel projecte, i que s’òbriga una mesa de diàleg entre l’administració, les organitzacions de la societat civil i el veïnat per a “determinar les prioritats de mobilitat”.

D’altra banda, la diputada de Podem Beatriu Gascó també ha recordat que han demanat la compareixença del delegat del govern espanyol a València, Juan Carlos Fulgencio, perquè explique l’operatiu policial “desproporcionat” que va tindre lloc en el desallotjament del forn de Barraca el passat divendres. També ha anunciat que han posat el seus servicis jurídics a disposició de les quatre persones que van ser detingudes.

A més, fa pocs dies Esquerra Unida va portar el cas a la Comissió Europea ja que entenen que es podrien estar vulnerant les directives europees sobre paisatges protegits i qualitat de l’aire, tot comparant el cas amb les advertències que va emetre l’administració europea sobre el desmantellament de Madrid Central.

Comparteix

Icona de pantalla completa