Podem i Esquerra Unida confluiran a les autonòmiques per a "garantir les polítiques d'esquerra al País Valencià"

Antonio Estañ i Rosa Pérez Garijo signen un preacord per a les eleccions de maig que haurà de ser refrendat per la militància de les seues organitzacions
15 febrer 2019 12:45h
Rosa Pérez Garijo i Antonio Estañ han coincidit a descriure l'avançament electoral anunciat per Pedro Sánchez com "una molt mala notícia". / ESQUERRA UNIDA

VALÈNCIA. El secretari general de Podem, Antonio Estañ, i la coordinadora general d'Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, han signat aquest divendres al matí el preacord de confluència per a les eleccions autonòmiques del 26 de maig. En paraules de Pérez, es tracta d'un acord "que garanteix les polítiques d'esquerra al País Valencià". És "la base per a construir un projecte d'esquerres al País Valencià", ha dit Estañ, qui també ha remarcat que aquest és un preacord que esperem que es confirme per part de les nostres organitzacions".

La militància d'Esquerra Unida podrà fer-ho els dies 20, 21 i 22 de febrer per Internet i el 24 de manera presencial, mentre que la de Podem serà convocada en les dates que la formació morada concretarà la setmana vinent, a falta de solucionar algunes qüestions tècniques. 

Preguntats en la roda de premsa sobre els detalls del text, Estañ l'ha descrit com "una ferramenta, una forma de funcionament que respecta la visibilitat i els objectius de les dues organitzacions". Sobre els noms dels candidats, Pérez ha informat que estan "treballant sobre algunes propostes i amb la possibilitat d'afegir nous noms". "No volem limitar-nos a una suma de partits, sinó integrar la societat civil", han destacat.

En el document, que consta de dues pàgines, es pot llegir que "la conformació de la candidatura conjunta entre Podem i EUPV es basarà en aquest acord, que estableix la participació de les dues formacions en peu d'igualtat i reconeixent el pes de cadascuna en una relació de 70%-30% que pren com a referència resultats electorals precedents".

Les expectatives d'ambdues formacions amb aquesta confluència són "eixir a guanyar" i "tindre la major força possible per a blindar els canvis" del Botànic. "L'acord de hui és un primer pas per a una força que multiplique i que consolide", ha dit Estañ, que ha descrit aquesta unió de partits com "l'única possibilitat de frenar el projecte d'aquells que plantegen retrocedir".

En l'àmbit local, s'ha traslladat als col·lectius "la voluntat d'arribar a acords", però "sense imposicions, amb autonomia".

"Una molt mala notícia"

Estañ, a més, ha valorat la convocatòria anunciada pel president espanyol, Pedro Sánchez, d'eleccions generals el 28 d'abril con una "molt mala notícia", ja que "suposa que s'ha trencat una oportunitat d'avançar en l'àmbit estatal després d'una dècada perduda". "No era un govern perfecte però introduïa millores directes per a la majoria". 

També Pérez ho ha descrit com "una molt mala notícia per a la societat espanyola", perquè "queden moltes qüestions 'en el tinter", en referència a la derogació de la llei mordassa o la reforma laboral. 

Preguntats per un possible acord que incloga Compromís, la dirigent d'Esquerra Unida ha remarcat "la voluntat" del seu partit i de Podem de "reeditar 'A la Valenciana'" però ha destacat que la coalició valencianista "ja va dir que no, que ells no ho preveien."

Pérez i Estañ tampoc no s'han mostrat a favor d'un avançament de les eleccions autonòmiques. Pérez ha dit ser "partidària de concloure els projectes" mentre que Estañ ha assegurat que "queda molt per fer encara". 

next