Podem intenta reactivar la negociació i envia al PSOE quatre propostes de govern de coalició

El document inclou mesures programàtiques i un repartiment de competències basat en les converses mantingudes abans de la investidura fallida
20 agost 2019 10:16h
Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu, al seu escó del Congrés. / EDUARDO PARRA / EP

VALÈNCIA. El temps per a arribar a un acord que evite la nova convocatòria d'eleccions s'acaba. Podem, però, vol evitar que s'arribe a una nova cita electoral que, previsiblement, se celeberaria el 10 de novembre. En aquest sentit, la formació que lidera Pablo Iglesias ha traslladat aquest dimarts al PSOE un document de 119 pàgines amb tretze eixos programàtics i diverses propostes de govern de coalició amb la intenció de reactivar les negociacions.

En aquest document, segons expliquen fonts de Podem, hi ha fins a quatre propostes diferents. Propostes programàtiques i de repartiment de competències basades en el punt on van deixar les negociacions tot just abans de la investidura fallida de juliol, en el document España Avanza del PSOE i en l'acord que van subscriure socialistes i Unides Podem per a aprovar els pressuposts del 2019.

Pel que fa al repartiment de competències, Podem reclama una vicepresidència 'social' i tres ministeris. Si bé en les diferents propostes canvien els ministeris que reclama, Podem inclou en totes les opcions la Vicepresidència de Drets Socials i Igualtat.

En la proposta 1, el partit d'Iglesias gestionaria, a més d'una vicepresidència, els ministeris de Treball, Migracions i Seguretat Social; el de Sanitat i Consum, i el d'Habitatge i Economia Social. En la proposta 2, els ministeris que vol Podem són el de Transició Ecològica; Ciència, Innovació i Universitats, i Habitatge i Economia Social.

La tercera proposta de Podem consisteix a assumir les carteres de Transició Ecològica; Ciència, Innovació i Universitats, i Agricultura, Pesca i Espanya Buidada.

La quarta proposta és, a més de la Vicepresidència de Drets Socials i Igualtat, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social; el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i el Ministeri de Cultura. 

El PSOE "sospesarà" el document

El govern en funcions del PSOE ha declinat valorar el document. Fonts de La Moncloa han apuntat que han rebut el document alhora que els mitjans de comunicació i que, per tant, cal primer "sospesar" el contingut abans d'oferir una resposta. 

"La resposta s'oferirà quan siga procedent després d'aquesta reflexió", apunten des de La Moncloa. De moment, la trobada entre Pablo Iglesias i Pedro Sánchez per a reprendre les negociacions continua sense data. 

El mateix Pedro Sánchez va enterrar l'opció del govern de coalició després del fracàs de la investidura del juliol, però la formació d'Iglesias creu que hi ha marge per poder reiniciar les converses en el punt on van quedar.

next