Podem trasllada a Antifrau les seues conclusions de la comissió sobre el finançament del PSPV i del Bloc

La formació morada lamenta que l'absència d'alguns compareixents no permet extraure "un informe concloent". Jutjats de Madrid i Gandia han arxivat les causes obertes per les contractacions amb l'empresa Crespo Gomar
23 abril 2019 17:24h
Podem confia que es reprenguen els treballs en la propera legislatura. / INMA CABALLER / CORTS VALENCIANES 

VALÈNCIA. Podem ha portat a l'Agència Antifrau les seues consideracions sobre la comissió d'investigació del finançament electoral del PSPV i del Bloc durant la campanya del 2007 i 2008 i la seua relació amb la mercantil Crespo Gomar. La comissió es va constituir en les Corts però les actuacions es van interrompre per l'avançament electoral i la dissolució del parlament. Dos jutjats, un de Madrid i altre de Gandia, han arxivat causes relacionades amb els contractes de la mercantil Crespo Gomar amb diverses administracions.

Aquesta formació "confia que el treball avançat en la comissió i el que determinen els jutjats en la continuació de les investigacions puga servir per a reprendre els treballs d'aquesta comissió en la següent legislatura, de manera que puga arribar-se a l'aprovació d'un dictamen per part del ple de les Corts", ha afegit la formació en un comunicat.

Així mateix, des de Podem consideren que "no es pot emetre un informe concloent, com a conseqüència de l'absència d'alguns compareixents i per la falta de voluntat de la resta de grups d'establir més sessions de la comissió". No obstant això, han apuntat que confien que les investigacions judicials en curs "avancen" i "permeten l'alçament dels secrets del sumari per a continuar les investigacions en la següent legislatura".

Així, els parlamentaris que han treballat en la comissió d'investigació han entregat una còpia als responsables de l'Agència Antifrau amb l'objectiu que "servisca per a establir pautes de relacions entre empreses i partits polítics per a facilitar l'adopció de mecanismes de detecció de possibles casos de finançament irregular".

Podem ha assenyalat que les explicacions donades en comissió pels compareixents amb alguna responsabilitat en el PSPV i el Bloc en l'etapa referida en l'objecte de la comissió "no han servit per a dissipar de manera definitiva els dubtes que ha generat la publicació dels documents que originen aquesta investigació".

D'aquesta manera, retrauen que "ni s'han presentat documents que acrediten fefaentment els pagaments d'eixes factures per part dels partits polítics referits ni s'ha aportat cap documentació nova que poguera aclarir-nos aquestes qüestions".

Amb aquesta premissa, en les seues consideracions Podem es remet a l'informe elaborat pel Bloc "on admetia que en l'etapa referida no es feia un seguiment de la comptabilitat amb la rigorositat requerida així com a les manifestacions del portaveu del PSPV, Manuel Mata, qui admetia que algunes empreses decidides a fer donatius al PSPV havien preferit pagar factures de la campanya per a resultar més beneficiosa aquesta fórmula des del punt de vista fiscal".

Sobre el PPCV critiquen "la poca informació aportada pel diputat José Ciscar, així com que és el grup que més compareixents relacionats amb ells en el passat han tingut i que no han acudit a la comissió, com Ana Kringe, Arturo Torró o Sonia Castedo".

next