Podem vol "tornar a l'esperit del 78" per a resoldre la crisi de Catalunya i "articular un nou model territorial"

La formació morada insisteix que "la complexa vertebració territorial" de l'Estat s'ha de fer a través del diàleg", mentre que el PSPV critica que es tracte "d'importar" el problema català
21 octubre 2019 14:30h
Unides Podem ha presentat la seua candidatura aquest dilluns a València. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Si hi hagué un temps –allà pel 2015, quan es presentaren a les seues primeres generals– en què Unides Podem entrava a la política per a impugnar "el règim del 78", la crisi oberta a l'estat espanyol arran del conflicte català ha provocat en la formació morada un canvi de discurs. Almenys, així ho ha deixat veure el candidat número u per València al Congrés, Héctor Illueca, qui ha cridat a "tornar a l'esperit del 78" per a trobar una solució i "articular un nou model territorial". 

Sembla que aquesta serà la posició de Podem de cara a una campanya electoral en què el cisma obert a Catalunya per la sentència del procés estarà ben present. Perquè, si bé el partit no vol renunciar al marc de debat que li interessa –el perill d'un govern de coalició entre el PSOE i el PP que abandone les reformes socials, mentre "la CEOE veta Unides Podem per a impedir la derogació de la reforma laboral"–, el problema català ha adoptat una dimensió desorbitada en l'agenda política i mediàtica.

Ara bé, des de Podem tracten de deslocalitzar el fons del problema i parlen que "una vertebració d'una complexitat territorial com la d'aquest país sols es pot fer a través del diàleg, de posar els problemes davant i, a partir d'ahí, construir un model compartit". Per això, apel·len a "l'esperit del 78", que va construir "un model territorial en què tots pogueren sentir-se identificats en unes circumstàncies molt més difícils". 

Així, Illueca –que ha comparegut durant la presentació de la candidatura d'Unides Podem a València– també ha volgut condemnar "els episodis de violència" viscuts durant els disturbis a Barcelona perquè no responen a aquest "esperit" al qual al·ludia. Igualment, ha considerat que tampoc hi formen part aquells que pretenen "construir el model territorial a base de sentències judicials i garrotades".

Durant l'acte ha estat present el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, qui ha evitat respondre qualsevol pregunta en relació amb Catalunya, presumiblement per a evitar entrar en el que podria ser un nou focus de conflicte en el si del Consell. 

El PSPV critica que "s'importe" el conflicte de Catalunya

El PSPV també ha presentat aquest dilluns les seues línies de campanya per a les eleccions del 10N. El portaveu adjunt del grup socialista a les Corts, José Muñoz, ha criticat el fet que la dreta estiga "intentant importar" el problema català al País Valencià. A diferència d'Unides Podem, que pretén emmarcar el conflicte català en un problema de model territorial de l'Estat, els socialistes prefereixen que córrega l'aire amb els veïns del nord. "Ens preocupa el problema, però no és nostre", ha afirmat Muñoz. 

En aquest sentit, Muñoz ha apuntat en totes direccions a l'hora de recriminar la "importació" del conflicte. Tant a l'esquerra, en recordar que ara "el Bloc parla de presos polítics", com a la dreta, criticant les preguntes presentades per Ciutadans i Vox en la passada sessió de control al president i que se centraven en qüestions relacionades amb Catalunya. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next