Podem vol que es pose nota a l'actual Botànic per a evitar que el nou govern "nasca viciat"

La formació morada convida el PSPV i Compromís a revisar l'acord d'aquesta legislatura abans de començar les negociacions per al nou Consell
7 maig 2019 14:15h
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, s'abracen al costat del líder de Podem, Antonio Estañ, en una reunió. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. Podem ha demanat reunir-se amb el PSPV i Compromís per a revisar l'acord del Botànic i analitzar els seus "èxits i errors" abans de començar les negociacions per al nou govern. D'aquesta manera es pretén conéixer en què s'ha pogut fallar abans d'avançar en un nou acord de les tres forces, perquè "la importància està en el què, no en el qui ni en l'on".

A més, amb aquesta reflexió, la formació morada vol evitar "temptacions personalistes", negociacions partidistes o "colps al pit" dels líders, així com reforçar els fonaments del Consell i que el nou govern no "nasca viciat".

Així ho han assenyalat el secretari general de Podem, Antonio Estañ, i la portaveu del partit, Fabiola Meco, en roda de premsa, en la qual han recordat que aquest partit vol entrar al nou govern i han defensat també que ha d'estar en la Mesa de les Corts.

Estañ ha assenyalat que en les eleccions autonòmiques del 28 d'abril l'acord del Botànic va perdre suports respecte als comicis del 2015, per la qual cosa cal fer una "reflexió" que servisca, a més, de punt d'inici a un segon Botànic que no tinga "els límits" de l'anterior i recupere "els suports perduts".

A més, ha considerat que el nou acord ha d'avançar "molt més" en drets socials, protecció del medi ambient i democratització, i ha opinat que la forma "més honesta" de fer-ho és amb una anàlisi "compartida" amb el PSPV i Compromís sobre com millorar el que s'ha fet.

"Aquesta és la millor forma d'iniciar una negociació, no amb colps en el pit" ni amb prioritats "diferents a allò que la societat valenciana ha expressat en les urnes", ha afirmat Estañ, qui ha advocat per "superar els límits" de l'anterior legislatura.

"Puig no ha aconseguit la majoria absoluta"

Per a Estañ, un nou acord del Botànic no ha d'estar basat en una "negociació partidista" i ha d'evitar "temptacions personalistes". A més, ha remarcat que el líder del PSPV, Ximo Puig, no ha aconseguit la "majoria absoluta" i ha indicat que cal seure a parlar per a aconseguir el millor acord i el millor govern possible.

El dirigent de Podem ha indicat que es consultarà el nou acord de govern a les bases del partit i que aquestes tindran "l'última paraula", al mateix temps que ha assegurat que la direcció estatal del seu partit no condicionarà aquestes negociacions, perquè "les decisions de la Comunitat Valenciana es prendran en la Comunitat Valenciana".

La portaveu de Podem, Fabiola Meco, ha destacat que la nova legislatura no pot tirar a caminar "amb peus de fang" i per això és necessari avaluar l'acord del Botànic, veure en què va ser "insuficient" o on "va faltar lleialtat" i "encertar en el diagnòstic" per a construir "el millor futur" per als ciutadans.

Al seu parer, "només amb una revisió del Botànic I serà possible afrontar amb èxit el Botànic II", i ha coincidit amb Estañ en què en el nou acord s'ha d'enfortir tant "el fons" com "les formes".

next