La policia destapa un frau de 9 milions d'euros a la Seguretat Social i deté 28 persones en 17 demarcacions

Des de l'any 2009, mai van ser ingressades les cotitzacions dels treballadors, als quals no se'ls abonava el salari si es posaven malalts o se n'anaven de vacances
24 juliol 2019 13:30h
L'operació també ha detingut sospitosos a València. / IMATGE D'ARXIU 

MADRID. Agents de la Policia Nacional han dut a terme una operació per un frau a la Seguretat Social que supera els nou milions d'euros a partir d'un entramat empresarial que s'estenia per 17 demarcacions: Alacant, Almeria, Barcelona, Càceres, Cadis, Castelló, Girona, Osca, la Corunya, Lleó, Lugo, Madrid, Sevilla, Toledo, València, Valladolid i Zamora.

Les investigacions, en col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, van començar a finals del 2018. Hi ha 45 persones investigades, de les quals 28 han sigut detingudes en les citades demarcacions després de rebre diverses denúncies que informaven d'il·lícits penals que s'estaven cometent contra la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Segons ha informat la Policia Nacional, els investigats van crear entramats empresarials amb empreses deutores i empreses pantalla a les quals se'ls repercutien els beneficis i el patrimoni amb la finalitat d'eludir el pagament a la Seguretat Social.

Els 45 responsables del delicte han resultat ser, principalment, els administradors de les empreses, però també els seus testaferros –alguns d'ells, treballadors que figuraven en connivència–, així com familiars dels primers, als quals se'ls ha imputat delictes contra la Seguretat Social (frau de cotitzacions), frustració a l'execució, frau a la Seguretat Social (frau de prestacions), falsedat documental, insolvència punible i usurpació d'estat civil.

Avançades les investigacions, es van realitzar informes patrimonials de les persones implicades amb la finalitat que puga sol·licitar-se l'embargament d'aquells béns localitzats.

Impagaments i sense vacances

Des que l'any 2009 van començar les activitats d'una de les empreses investigades, mai van ser ingressades les cotitzacions dels seus treballadors, que han generat fins a hui un perjudici a la Seguretat Social de 376.884,01 euros. Per aquest fet, l'administradora de la societat va ser detinguda com a autora d'un delicte agreujat contra la Seguretat Social.

La falta de voluntat de regularitzar la situació amb la Seguretat Social ha sigut palpable durant aquests anys, ja que s'ha ocultat a la Tresoreria General de la Seguretat Social la vertadera situació laboral de la societat i el seu balanç econòmic. Als treballadors se'ls pagava el seu jornal en metàl·lic, no se'ls donava d'alta en la Seguretat Social ni se'ls feien contractes on s'especificaren les hores a treball ni el salari que havien de rebre pel seu acompliment professional.

Als empleats, malgrat treballar cada setmana de dilluns a dissabte i en alguns casos des de l'any 2013 fins a l'actualitat, no se'ls abonava el salari si es posaven malalts o si se n'anaven de vacances.

Administrador en atur amb 700.000 euros 

Una empresa administrada concursalment va intentar ser comprada fraudulentament per una segona societat, segons ha destacat la policia, amb la qual suposadament es resoldrien els problemes econòmics vigents amb la Seguretat Social, valorats en més de 150.000 euros.

Per a reforçar l'oferta sobre la unitat de producció, l'adquirent es va valdre d'un document signat per l'administrador d'una tercera societat que comunicava l'aprovació d'un finançament per a aquesta operació per un import de 700.000 euros.

Aquesta última empresa, que va ser comprada per un euro i que no figura donada d'alta en la Seguretat Social perquè mancava de treballadors, té l'objecte social molt allunyat de la principal investigada. El seu administrador, en el moment de la signatura de l'escrit de finançament, cobrava un subsidi per desocupació, la qual cosa indica que aquesta mercantil no tenia capacitat de realitzar una operació d'aquestes característiques.

Aquesta última empresa, sense ser propietària de la deutora, s'aprofitava d'aquesta situació per a operar sense distinció entre ambdues, i la suposada compradora estaria actuant com a encarregada de la concursada i utilitzant els empleats d'aquesta per a labors administratives i de producció per al seu propi benefici.

Acreditats els fets pels investigadors de la Policia Nacional, es va procedir a la detenció dels administradors de l'empresa deutora i compradora per un delicte d'insolvència punible. Es va imputar per aquests mateixos fets l'administrador concursal.

next