La policia deté 81 persones en un colp a la xarxa de narcotràfic més important al País Valencià

L'operació s'ha dut a terme en col·laboració amb l'Europol i amb la policia de Romania, Suècia, Portugal, Gran Bretanya i Colòmbia
2 octubre 2019 12:28h
Més de 200 policies han intervingut en l'operatiu final, desenvolupat a Alacant, València, Madrid, Galícia i Barcelona. / EFE

MADRID (EFE). L'operatiu contra la considerada com la major xarxa criminal del País Valencià dedicada al narcotràfic i al blanqueig de capitals s'ha saldat amb la detenció de 81 persones i amb la confiscació de més de dos milions d'euros en metàl·lic, dos velers, un iot i setanta tres vehicles.

L'operació, els primers detalls de la qual van ser avançats la setmana passada per la Policia Nacional, ha sigut desenvolupada en col·laboració amb Europol i amb les policies de Romania, Suècia, Portugal, Gran Bretanya i Colòmbia. Més de 200 policies han intervingut en l'operatiu final, desenvolupat a Alacant, València, Madrid, Galícia i Barcelona, i en el qual s'han realitzat 13 escorcolls i 41 detencions.

Es considera així neutralitzada una de les majors i millor assentades estructures criminals, investigada per la policia des de gener del 2018. A més dels dos milions confiscats, s'han intervingut joies, pedres precioses, rellotges de luxe i tres armes de foc. S'han localitzat immobles per valor de 20 milions d'euros i s'han congelat 800 comptes corrents. De moment, als detinguts se'ls imputen operacions de blanqueig per valor de 7 milions d'euros, però l'operació continua oberta per a analitzar la documentació i els ordinadors intervinguts, i per a buscar més indicis i proves de l'activitat criminal de la xarxa.

Les investigacions van començar al gener de l'any passat, quan la policia va tindre coneixement d'una xarxa criminal assentada a Alacant dedicada al tràfic de substàncies estupefaents a gran escala i va comprovar que, de forma paral·lela, estaven blanquejant els beneficis d'eixa activitat amb diferents mètodes.

La policia subratlla la complexitat d'aquest operatiu, ja que l'organització estava molt compartimentada i perfectament estructurada, i els seus principals membres empraven mesures de seguretat i, a més, no tenien antecedents policials per narcotràfic.

Per això es van crear equips d'investigació conjunts, i tant en l'àrea criminal com en la financera es va impulsar la col·laboració amb altres països, i Europol va assignar tots els mitjans i analistes a la seua disposició.

L'organització comptava amb diversos escalons totalment estancs que feien les tasques que els capitosts els encomanaven i, fins i tot, disposava d'un equip de seguretat per a realitzar contravigilàncies i abordar accions especialment complexes, com ara el cobrament de deutes, extorsions o robatoris a altres narcotraficants. Aquest últim grup era especialment violent i va arribar a veure's esguitat per un assassinat a la localitat del Campello (l'Alacantí).

Gràcies a la col·laboració internacional es va detectar un "fortíssim" grup criminal suec que començava a moure's a Barcelona i amb el qual va contactar la xarxa que s'estava investigant per a millorar la seua infraestructura i les seues capacitats, relata la policia en un comunicat. Va ser gràcies al suport de la policia sueca que es va poder localitzar el líder de la trama, detingut finalment a València, i tres dels seus col·laboradors.

A mesura que avançava la investigació es van succeir les intervencions i des de mitjan del 2018 fins ara els agents han confiscat de 3.200 quilos de cocaïna en el moment en què anaven a ser introduïts en el mercat per diferents mètodes, inclòs l'anomenat 'ganxo cec', consistent a transportar la droga en un contenidor amb mercaderia legal declarada.

En aquestes intervencions els agents van detindre inicialment 20 persones i després, 18; totes 'subcontractades' pel grup criminal investigat amb l'objectiu d'allunyar el focus de la direcció de la xarxa.

Davant aquestes operacions, explica la policia, "l'organització es va començar a 'assecar'" i els seus membres van començar a cometre errors en les seues comunicacions, la qual cosa va permetre detectar el transvasament de grans quantitats de diners entre els capitosts. En total, s'ha investigat 150 persones, 81 de les quals han sigut detingudes al llarg de tot el procés.

next