La policia deté a Calp el principal responsable d'un grup que introduïa cocaïna a Europa des de Sud-amèrica

L'arrestat hauria blanquejat més de 80 milions d'euros procedents del tràfic de drogues
25 març 2019 13:10h
En el transcurs de l'operatiu policial es va escorcollar la residència i caserna general del principal líder de l'organització delictiva a l'estat espanyol, un xalet de luxe situat a Calp. / CNP, EUROPA PRESS

ALACANT. Agents de la Policia Nacional han detingut a Calp (la Marina Alta) un home de 51 anys de nacionalitat holandesa com a presumpte autor d'un delicte contra la salut púbica i blanqueig de capitals, ja que està considerat el principal responsable d'un grup criminal dedicat a introduir cocaïna a Europa procedent de Sud-amèrica. L'arrestat suposadament era l'encarregat de blanquejar els beneficis procedents del tràfic d'estupefaent, que es calculen en més de 80 milions d'euros.

Amb aquesta detenció, els agents han desarticulat un grup organitzat de ciutadans holandesos establits a la demarcació d'Alacant i suposadament especialitzats en el tràfic il·lícit de substàncies estupefaents i el posterior blanqueig de capitals dels beneficis obtinguts a través d'aquesta activitat, segons ha informat la policia en un comunicat.

L'operació ha sigut desenvolupada de forma conjunta pel Grup de Blanqueig de Capitals d'Alacant de la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Alacant i l'Equip Nord-oest II de Policia Judicial holandesa.

La primera fase de la investigació va culminar als Països Baixos amb la confiscació, al gener de l'any 2017, de 3.279 quilos de cocaïna en un contenidor de plàtans importats des de Colòmbia.

Els guanys obtinguts pel grup criminal suposadament es blanquejaven a l'estat espanyol a través de l'activitat immobiliària d'una mercantil espanyola a l'Alfàs del Pi (la Marina Baixa).

En l'operació conjunta es va detindre aquest ciutadà holandés. Aquesta persona era la presumpta encarregada de blanquejar el benefici obtingut a través del tràfic de drogues internacional, que segons les autoritats holandeses superaria els 80.000.000 euros. Una vegada detingut va ser extradit a Holanda per a la continuació de la investigació en eixe país.

Un xalet de luxe a Calp

En el transcurs de l'operatiu policial es va escorcollar la residència i caserna general del principal líder de l'organització delictiva a l'estat espanyol, un xalet de luxe situat a Calp.

També es va escorcollar una immobiliària a l'Alfàs del Pi, des d'on presumptament es blanquejaven els beneficis obtinguts. Amb els diners provinents d'Holanda, fruit del narcotràfic i simulant l'existència de préstecs entre empreses, finançaven la mercantil espanyola, que aquesta adquiria propietats immobiliàries de luxe o terrenys sense edificar en zones de la costa nord de la demarcació d'Alacant.

En el cas d'adquirir terrenys sense edificar, aquesta mercantil exercia de promotora per a la construcció d'habitatges unifamiliars de luxe, que eren comercialitzats a través de la immobiliària de l'Alfàs del Pi objecte de l'escorcoll. Si les propietats ja estaven construïdes, es gestionava el seu lloguer a través de l'empresa.

Alt nivell de vida

El rendiment d'aquestes propietats sufragava l'alt nivell de vida dels principals líders de l'organització, assentats a Calp, localitat que havien convertit en el seu centre d'operacions.

Els agents van confiscar quatre vehicles d'alta gamma utilitzats per l'organització delictiva i van bloquejar un total de huit propietats immobiliàries el valor de les quals supera els cinc milions d'euros.

next