La Policia intervé 20 milions de dosis de medicaments il·legals a València i deté 10 persones en l'operació

L'organització criminal contactava amb els possibles clients a través de botigues de nutrició, gimnasos i bars
25 maig 2019 12:01h
L'origen dels medicaments que emmagatzemaven per a la seua posterior distribució a escala estatal i internacional radicava en països com Mèxic, la Xina, Portugal, Bulgària i Romania. / POLICIA NACIONAL 

VALÈNCIA. La Policia ha intervingut a València 20 milions de dosis de medicaments il·legals en 300 presentacions diferents que podrien haver generat 80 milions d'euros de benefici en el mercat negre i ha desarticulat l'organització criminal que els distribuïa, amb deu persones detingudes.

Els productes il·legals no s'oferien a ningú que no fora conegut pels membres de l'organització i que no tinguera acreditada una venda mínima. Així mateix, el mètode que utilitzaven tant per als enviaments de producte com per a la recepció de diners era totalment segur, ja que només acceptaven pagament en efectiu, segons ha informat la Policia Nacional en un comunicat.

Deu persones han sigut detingudes per delictes contra la salut pública –tràfic il·legal de medicaments falsos i tràfic de drogues–, organització criminal, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes, i s'han realitzat 12 escorcolls en diferents localitats de la demarcació de València. 

La investigació es va iniciar a partir de dues operacions realitzades el 2016 i el 2018 que van revelar informació sobre els proveïdors de les xarxes clandestines de distribució, però també van posar de manifest la dificultat de rastreig de l'origen dels medicaments prohibits intervinguts. 

En diversos casos, van observar enviaments de diners a una dona situada a Alginet, si bé aquesta no presentava cap connexió aparent amb el món de la distribució il·legal de medicaments.

Després de diverses gestions i un control exhaustiu d'aquesta dona i dels seus contactes i relacions, els investigadors van comprovar que contactava amb diferents persones després de rebre sobres que, presumptament, contenien diners. A partir d'eixe moment, va començar la identificació de persones relacionades amb el món del fisioculturisme i l'enviament de paqueteria comercial, i, a més, van detectar la presència de diversos delinqüents ocasionals.

Els detinguts oferien els seus productes únicament mitjançant "invitació" i tant per als enviaments de medicaments com per a la recepció dels diners utilitzaven un mètode completament segur, que consistia en la utilització d'una empresa legal de paqueteria el responsable de la qual era un membre de l'organització criminal i gràcies al qual la Policia va aconseguir arribar fins al capitost de l'organització.

A través de botigues de nutrició, gimnasos i bars, els detinguts contactaven directament amb els possibles clients de l'organització. 

L'origen dels medicaments que emmagatzemaven per a la seua posterior distribució a escala estatal i internacional radicava en països com Mèxic, la Xina, Portugal, Bulgària i Romania. 

En la fase final de la investigació, els agents van localitzar una plantació de marihuana formada per 120 plantes i van realitzar 12 escorcolls domiciliaris a la demarcació de València, en concret a Alginet, Albal, Alzira, Guadassuar, Benetússer i a la ciutat de València, on van intervindre els medicaments il·legals, 45.000 euros en efectiu, un revòlver amb munició, quatre vehicles, una motocicleta, nombrosa documentació i diferents dispositius electrònics.

next