Els policies que van detindre un veí d'Elx per parlar en valencià eviten el judici perquè reconeixen un "excés de zel"

Jafet Pinedo arriba a un acord de conformitat amb els agents que el van dur a comissaria per "parlar valencià"
19 setembre 2019 19:47h
Jafet Pinedo va aconseguir la conformitat dels agents denunciats. / TWITTER @PLATAFORMAPV

VALÈNCIA. El cas de discriminació lingüística que va involucrar dos agents de policia i un veí d'Elx per parlar valencià ha tingut un final satisfactori per al denunciant. Jafet Pinedo va aconseguir aquest dimecres abandonar els jutjats d'Elx amb el reconeixement per part dels agents que el van denunciar per parlar en valencià d'haver actuat amb un "excés de zel" en la seua identificació i posterior trasllat a la comissaria. El judici es va ajornar el passat 24 de juliol per la incompareixença dels policies, que van al·legar estar treballant.

Segons han explicat fonts pròximes al cas a Diari La Veu, el judici fixat per a aquest dimecres finalment no es va celebrar, atés que les dues parts –Jafet Pinedo com a denunciant i els policies com a demandats– van arribar a una conformitat que va evitar el judici. Tot i que les parts van entrar a la sala i van parlar amb la jutgessa, la vista no es va celebrar perquè Pinedo va retirar l'acusació contra els agents després que els policies reconegueren haver actuat amb un "excés de zel".

Les mateixes fonts expliquen que els policies en cap moment van demanar "perdó" públicament en la sala però sí que "d'alguna manera van reconéixer que la seua actuació no va ser del tot adequada". Com que Pinedo va retirar l'acusació, la sentència –que el veí d'Elx va sol·licitar que estiguera dictada en valencià– serà absolutòria per als policies. "Però no perquè no s'hagen pogut demostrar els fets sinó perquè sense part que acuse no queda una altra que la sentència siga absolutòria".

El cas de Pinedo

Segons el relat del denunciant, el 20 de juny aquest repartidor de menjar a domicili circulava amb la bicicleta per Elx i es va veure obligat a avançar dos cotxes que ocupaven el carril bici. Tot seguit, va retraure aquesta situació als ocupants dels vehicles dient-los: "En bon lloc esteu!". Després va continuar el camí.

Tal com continua el relat de Pinedo, uns metres més endavant va haver d'aturar la bicicleta davant el requeriment d'un ocupant d'un dels automòbils, del qual van baixar dos homes que es van identificar com a policies nacionals. L'il·licità, que no portava el DNI al damunt, va ser detingut i traslladat, "amb insults", fins a la comissaria de la Policia Nacional, segons relata Pinedo. 

Allà, els agents van denunciar-lo per haver-se negat a identificar-se –tot i que Pinedo assegura que els va comunicar oralment el seu número de DNI–, "rient-se dels agents" i "parlant en valencià tot i que els agents li demanen que parle en castellà".

next