Polifonia, cant difònic, òpera i flamenc: la 41a edició d'Ensems s'endinsa en tots els vessants de la veu

El festival de música contemporània estrenarà més de 15 propostes sonores i té el Palau de la Música de València com a seu principal
17 abril 2019 06:00h
La programació del festival tindrà lloc del 2 al 12 de maig al Palau de la Música, La Nau de la Universitat de València i el Teatre Rialto. / GENERALITAT

VALÈNCIA. El Festival Ensems, organitzat per la Direcció Adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), arriba a la 41a edició amb una llarga llista de propostes sonores de nova creació al voltant de la veu humana.

El Palau de la Música, com a institució coorganitzadora del festival, tindrà enguany un paper fonamental en el projecte, i acollirà el gruix de la programació, juntament amb el Teatre Rialto La Nau Centre Cultural de la Universitat de València.

La 41a edició d'Ensems –que tindrà lloc del 2 al 12 de maig a diferents espais de la ciutat de València– comptarà amb més de 15 estrenes absolutes i una vintena d'estrenes més pel que fa a les obres que s'interpreten per primera vegada a l'Estat. El cartell d'aquesta edició, que ha estat dissenyat per Patricia Bolinches, aprofundeix en aquesta relació entre la música i la veu humana, amb imatges de partitures gràfiques i recursos anatòmics.

"L'edició número 41 compta amb més de 40 activitats, entre concerts, conferències i tallers i hem apostat clarament per una programació internacional de referència", va explicar la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC, Marga Landete, aquest dimarts durant la presentació del festival al Teatre Rialto. Junt amb Landeta van estar el director artístic d'Ensems, el compositor Voro Garcia i la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello.

Una programació internacional

La programació d'enguany inclou propostes internacionals de gran qualitat, com Quatuor Tana (França), que interpreten Volts amb instruments híbrids, o Schola Heidelberg (Alemanya), un dels grups vocals més prestigiosos, que combinarà la polifonia del Renaixement amb propostes actuals. D'altra banda, Solo voices (Suïssa) presentaran dos programes per a veus, en els quals destaca la interpretació de l'obra Stimmung, de K. Stockhausen.

Un dels clàssics del panorama europeu, Jaap Blonk (Holanda), abordarà peces des del dadà fins a l'actualitat, amb el seu espectacle Dr.Voxoid's Next Move. El festival comptarà també amb la compositora, performer i cantant Natascha Nikeprelevic (Alemanya), que presentarà el seu projecte Oracle, amb espectaculars cants difònics. Hanatsu Miroir & Accrochenote (França) interpretaran el teatre musical MoiSinge, per a dos cantants, sis músics i electrònica, inspirat en textos de Kafka.

Ensems retrà el seu particular homenatge a Llorenç Barber en l'any de la celebració del seu 70é aniversari amb una exposició commemorativa que s'instal·larà durant els dies del festival a la sala Martín i Soler del Palau de la Música i amb un concert dedicat al creador d'Aielo de Malferit (la Vall d'Albaida) interpretat pel grup Cosmos 21.

El contratenor Carlos Mena presentarà una mostra de la música vocal de Stefano Gervasoni; Neopercusión & Celia Alcedo ens faran viatjar al món sonor de G. Ligeti, amb Síppal, Dobbal, Nádihegedüvel i ens presentaran una estrena absoluta d'Elena Rykova, una altra de les compositores convidades a Ensems; OCAZ Enigma presenta un programa molt variat amb l'estrena d'Inés Badalo i la col·laboració del violoncel·lista valencià Iván Balaguer; Vertixe Sonora, a més de l'estrena de la valenciana Àngela Gómez, presenta un projecte en què l'abstracció pictòrica i sonora es fusionen; també passaran pel festival Ensemble Container, amb Generación Kill, de Stefan Prins, i una estrena del valencià Joan Gómez; Ciklus Ensemble amb el radiograma escènic per a músics, electrònica en temps real i audiovisuals, Corazón de tinieblas, d'Iñaki Estrada; la percussionista i improvisadora Núria Andorrà, amb Sol@, estaran en aquest 41é Ensems.

Fukio Saxophone Quartet amb un programa de la tradició en l'actualitat que inclou l'estrena del valencià David Moliner i Alicia Acuña & Raúl Cantizano, uns dels protagonistes de la gran implosió del flamenc, arriben a València amb Oyeay yeo!.

Pel que fa als valencians, destaquen el pianista alacantí Ricardo Descalzo, que presentarà Speaking Objects, un acurat projecte sonor; el grup de metall i percussió del Conservatori Superior de Música de Castelló, amb un programa de creadors valencians, el quartet de pianos i percussió, Imaginari Ensemble, el B3:Brouwer trio, que interpretarà l'òpera per a públic familiar de Núria Núñez, L'illa al Teatre Rialto, o el Grup Instrumental de València, que interpretarà el clàssic Pierrot Lunaire d'Arnold Schönberg, amb la cantant alemanya Carola Schlüter.

Vessant pedagògic

Cal destacar que el Festival Ensems donarà continuïtat als objectius marcats en la darrera edició potenciant la tasca pedagògica per tal de conéixer les músiques de recerca i normalitzar la seua escolta i programació.

En aquest vessant pedagògic, paral·lelament al festival se celebrarà el XXXI Encontres de composició, dirigits al sector professional, on tindran lloc xarrades, tallers de creació sonora i taules redones, de la mà d'Elena Rykova, Quatuor Tana, Rubén López, Marina Hervás, Llorenç Barber, Montserrat Palacios, Solo voices, Natascha Nikeprelevic, Stefan Prins, Aureliano Cattaneo, Núria Andorrà, Stefano Gervasoni i la Jove Orquestra de la Generalitat amb Jordi Francés com a director convidat.

D'altra banda, X-Ensems - Metròpolis, sonar i dansar la ciutat és una producció de l'Institut Valencià de Cultura per a Ensems dirigida a l'experimentació i creació sonora amb els joves d'Educació Primària i Secundària. A més, hi haurà propostes dirigides a un públic més familiar com l'òpera per a xiquets de Núria Núñez, produïda per l'IVC junt amb la Fundació BBVA.

En aquesta edició d'Ensems –que va arrancar aquest diumenge amb un concert previ de la Banda Municipal de València– s'ha apostat fonamentalment per encàrrecs a joves emergents i altres consolidats: Miguel Gálvez-Taroncher, José Luis Escrivá, Àngela Gómez, David Moliner, Inés Badalo i Joan Gómez. La tasca realitzada des de la darrera edició per tal d'establir una xarxa de col·laboració amb altres plataformes sonores ha donat els seus fruits i permetrà que alguns dels projectes programats es realitzen també en Mixtur (Barcelona), Festival Resis (Corunya) o la programació de l'Auditori de Saragossa. 

next