El port continuarà demanant a l'Administració 23 milions en costs de reposició per obres de la Copa de l'Amèrica

L'Autoritat Portuària de València assegura que el Consorci València 2007 no paga les taxes d'ocupació de les instal·lacions portuàries
24 maig 2019 17:28h
L'APV reclama al Consorci València 2007 les despeses en obres i serveis amb motiu de la celebració de la Copa de l'Amèrica. / APV

VALÈNCIA. El Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València (APV) ha decidit mantindre's ferm en la seua reclamació davant el Consorci València 2007 –format per l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament–, al qual li exigeix 23 milions d'euros, més IVA, en concepte de costs de reposició per les inversions que va realitzar en obres i serveis amb motiu de la celebració de la Copa de l'Amèrica.

Així ho han assegurat aquest divendres el president de l'APV, Aurelio Martínez, i el director general, Francesc Sánchez, en la roda de premsa posterior al Consell d'Administració, en el qual s'ha desestimat la major part del recurs de reposició interposat pel Consorci València 2007 per a no pagar aquests 23 milions d'euros.

En aquest recurs, el Consorci presentava principalment tres al·legacions. En primer lloc, assenyalava que no està d'acord amb l'import a pagar, "encara que no manifestava amb quina partida no està d'acord", ha apuntat el director general de l'APV. Per aquest motiu, l'APV li ha remés un "desglossament detallat de cada partida". "Si no està d'acord, que diga en què i per què i s'examinarà", ha apuntat Sánchez.

En segon lloc, al·legava una "qüestió formal" que  que ha admés el Consell d'Administració de l'APV, i és que aquests costs de reposició han sigut liquidats com una taxa quan no es tracta d'una taxa sinó d'un ingrés de dret públic. Així, l'APV procedirà a anul·lar la seua liquidació i emetrà una nova "amb totes les formalitats que corresponen", ha avançat Sánchez.

Finalment, el Consorci València 2007 al·legava en el seu recurs que no es facture IVA. Des del Consell d'Administració de l'APV entenen que les concessions van amb IVA però, en tot cas, creuen que és competència de l'Agència Tributària resoldre-ho, per la qual cosa insten el Consorci a presentar un recurs davant l'organisme corresponent si no està d'acord.

A més, el director general de l'APV ha recordat que compta amb un "informe favorable" de l'Advocacia de l'Estat, en virtut del qual l'APV va liquidar al desembre del 2018 aquests costos de reposició.

I és que, segons ha relatat Sánchez, quan es va celebrar la Copa de l'Amèrica, es van escometre certes obres que afectaven el Port de València. Unes les va abordar el Consorci i unes altres les va dur a terme l'APV però havia de pagar-les el Consorci. No obstant això, "sempre s'ha negat a fer-se càrrec", ha lamentat Sánchez.

Ocupes

És més, existeix també un altre "tipus de deute" per part del Consorci València 2007 que, com qualsevol concessionari, ha de pagar unes taxes d'ocupació però que, "sistemàticament, no paga", ha assegurat. Per al president de l'APV, Aurelio Martínez, atés que "ocupen un edifici i no paguen, són ocupes", ha ironitzat.

En tot cas, aquesta quantitat és independent dels 23 milions més IVA que l'APV reclama al Consorci València 2007.

next