El PP andalús carrega contra la reunió bilateral entre Puig i Montero i lamenta que no es convoque el CPFF

La presidenta del PPCV també va demanar recentment una reunió a dues bandes amb la ministra alhora que el Ministeri descarta la possibilitat de convocar el CPFF
6 setembre 2019 16:30h
La representant del PP andalús ha mostrat les seues suspicàcies davant la reunió de Puig i Montero. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'anunci de la reunió que mantindrà el president Ximo Puig amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el pròxim dimarts ha rebut un bon acolliment entre els partits valencians. No ha sigut així en altres territoris de l'estat espanyol com Andalusia, on el Partit Popular –actualment en el govern– s'ha sentit menyspreat pel tracte preferent que ha rebut el president valencià per sobre de l'andalús, Juanma Moreno.

Així ho han manifestat entre ahir i aquest divendres distints representants del PP andalús com el vicesecretari de Sectors Productius, Pablo Venza, que hui ha titllat d'"insolidària i sectària" la decisió de mantindre aquesta reunió bilateral en lloc de convocar tots els territoris en el Consell de Política Fiscal i Financera.

En el cas d'Andalusia, l'Estat encara té pendent un pagament de 1.350 milions per la liquidació de l'IVA que el govern autonòmic ha insistit a reclamar, per ara, sense resposta. En aquest sentit, la secretària general del partit, Loles López, ja va mostrar ahir les seues suspicàcies respecte de la reunió entre Puig i Montero i va advertir que batallarien davant "qualsevol contacte bilateral que puga fer mal a Andalusia".

La presidenta dels populars valencians, Isabel Bonig, també és partidària de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera –amb què coincideix amb un dels seus rivals polítics, Compromís–, però aquesta mateixa setmana va anunciar que demanaria una reunió personal amb la ministra Montero per a realitzar-li les exigències financeres dels valencians, tal com van fer els síndics del PSPV i Compromís amb Cristóbal Montoro quan el PP encara governava l'estat espanyol. 

Units pel canvi de model de finançament

Des del PP andalús es llancen dures crítiques pel fet que Montero estiga disposada a mantindre una reunió amb Puig quan, en realitat, totes les comunitats autònomes estan reclamant una solució al bloqueig financer que està retenint vora 9.000 milions d'euros en total, dels quals 730 milions corresponen al País Valencià.

De fet, els representants andalusos també situen l'origen dels problemes de tresoreria en un model de finançament que ha deixat de valdre i que ha de ser renovat urgentment. A més, aquest divendres han assegurat que advoquen per explorar mecanismes que faciliten la convergència entre les autonomies més riques i les més pobres. 

next