El PP de Bonrepòs i Mirambell guanya un regidor perquè la Junta Electoral ha declarat nul un vot a Compromís

La coalició valencianista presentarà un recurs davant la Junta Electoral de Zona
8 juny 2019 11:35h
La papereta amb el vot de Compromís presentava traços en forma de cercles. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El PP de la localitat de Bonrepòs i Mirambell (l'Horta Nord) ha obtingut un regidor més en el consistori, en detriment de Compromís, ja que la Junta Electoral Central li ha donat un vot més en declarar nul·la una papereta alterada, d'una manera que aquest òrgan considera que no va ser una "alteració accidental".

Després d'aquesta decisió, els resultats de les passades eleccions del 26M queden en cinc edils per al PSPV, quatre per al PP i dos per a Compromís. Els populars van presentar un recurs contra l'escrutini a la Junta Electoral de Zona en el qual qüestionaven la validesa d'una papereta a favor de Compromís, registrada en la Mesa 1-1A, que presentava un traç en el seu encapçalament i un altre darrere.

La Junta Electoral de Zona de València va declarar vàlida eixa papereta en entendre que la marca no era un ratllat i no suscitava dubtes sobre la voluntat de l'elector. Això va portar el PP a interposar una reclamació, que va ser resolta per aquest mateix òrgan, ja que es va reafirmar en la seua decisió i va declarar la validesa d'eixe vot.

Davant d'aquest acord, els populars van presentar un recurs davant la Junta Electoral Central en el qual demanaven la nul·litat d'eixe vot a favor de Compromís i que es realitzara un nou càlcul d'assignació d'escons i se li concedira un nou regidor al PP en detriment de la coalició valencianista.

Els populars entenien que les ratlles de la papereta no podien considerar-se accidentals i al·legaven que la llei de Règim Electoral General declara nuls els vots emesos quan s'haja produït "qualsevol alteració de caràcter voluntari o intencionat". A més, al·legaven que la Instrucció 1/2012 contempla unes excepcions clares, com ara senyals, creus o aspes.

En aquest cas, per a la Junta Electoral Central, la papereta presenta traços en forma de cercles parcialment superposats en l'encapçalament de la papereta i uns altres de menor entitat, elements que no es troben entre els supòsits contemplats en la instrucció.

Per això, considera que queda "patent" la voluntarietat de l'elector de realitzar l'alteració de la papereta, no sent per tant "accidental" i declara la nul·litat del vot. Així, trasllada l'acord a la Junta Electoral de Zona de València perquè realitze la proclamació d'electes en el consistori "conforme a les modificacions introduïdes per l'estimació d'aquest recurs".

Així mateix, Compromís ha anunciat que aquest dilluns presentarà un contenciós contra aquesta decisió davant la Junta Electoral de Zona, perquè aquesta el trasllade a la sala del contenciós del Tribunal Superior de Justícia valencià.

next