PP i Ciutadans tanquen un doble acord per a governar l'Ajuntament i la Diputació d'Alacant

Els populars Luis Barcala i Carlos Mazón presidiran el consistori i la corporació, respectivament
14 juny 2019 19:13h
Ciutadans tindrà dues vicepresidències a la Diputació d'Alacant i Maria del Carmen Sánchez serà la portaveu de l'equip de govern a l'Ajuntament. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Els equips negociadors del Partit Popular i Ciutadans han tancat aquest divendres, en una última reunió de més de quatre hores, un acord pel qual governaran conjuntament al consistori alacantí i a la Diputació d'Alacant com a "contrapés" a les futures polítiques que puga impulsar el Consell de la Generalitat.

L'acord de govern situarà el popular Luis Barcala com a cap de l'executiu local, ja que repetirà al capdavant de l'Ajuntament, i el popular Carlos Mazón en la Diputació d'Alacant. Ciutadans assumirà una de les dues vicepresidències que tindrà la corporació, mentre que a l'Ajuntament la cap de llista de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, serà la portaveu del nou equip de govern i ostentarà una vicealcaldia.

A aquesta última trobada han assistit Luis Barcala; el seu número dos, Carlos Mazón; el líder de la formació taronja, Toni Cantó, i la número u de Ciutadans a la ciutat, Mari Carmen Sánchez.

PP i Ciutadans governaran en minoria l'Ajuntament, atés que sumen 14 dels 29 regidors que té el consistori alacantí. Així, es queden a un de la majoria absoluta i a l'espera de conéixer, en la sessió d'investidura d'aquest dissabte, què votarà Vox, després que els seus dos edils no hagen esclarit quina seria la seua posició davant del bipartit de dretes que naix aquest divendres.

La resta de la corporació d'Alacant la componen el PSPV, amb nou edils; Compromís, amb dos, i la confluència Unides Podem-Esquerra Unida, també amb dos.

Per part seua, a la Diputació d'Alacant governaran amb majoria, atés que el PP té 14 diputats –empatat amb el PSPV, que va ser el partit més votat a la demarcació–, mentre que Ciutadans suma 3. A la Diputació, Compromís només té un diputat.

Repartiment de competències

Luis Barcala ha explicat, al final de la trobada junt amb Mari Carmen Sánchez, que l'acord és d'"investidura i govern" per a aquest mandat i que estableix "un full de ruta" que començava per parlar "dels compromisos ètics" per a treballar "des d'un inici" i que són "irrenunciables".

Ha comentat que la negociació ha estat marcada per un "clima de treball" que ha sigut el "més responsable possible" en el qual s'ha buscat "amb independència de butaques" ser "operatius" i "no cometre errors d'uns altres".

A més, ha desgranat que el PP assumeix les competències d'economia i hisenda, ocupació i agència local, coordinació de projectes, comerç, acció social, educació i sanitat, festes i via pública, participació ciutadana, infraestructures, transport, seguretat, manteniment, medi ambient, plaça de bous, recursos humans, modernització, estadística, assessoria jurídica, presidència i registre general.

Per part seua, Mari Carmen Sánchez ha assegurat que es tracta d'un pacte de govern "molt seriós" que s'ha abordat des de "la discreció i la serietat" i que ha derivat en un equip de govern "seriós, responsable, unit" i que ofereix "estabilitat, que és el més necessita la ciutat".

Ciutadans assumeix turisme, igualtat i LGTBI, joventut, cooperació i immigració, cultura, esport, urbanisme i patrimoni.

Contrapés al Consell

Per part seua, Carlos Mazón i Toni Cantó han escenificat l'acord per a la Diputació d'Alacant, que ha de convertir-se en el "contrapés" a les polítiques del Consell de la Generalitat.

Cantó ha precisat que falta dirimir "xicotets detalls", però que es busca que la institució siga el contrapés a "les polítiques que es portaran" des del Consell i que, al seu parer, "van empitjorar" dijous amb l'arribada d'Unides Podem: "És indispensable que des d'Alacant es faça una labor de contrapés".

Amb tot, ha assenyalat que per a la Diputació s'ha fixat "un primer filtre" que passa per "la regeneració democràtica": "La ferma voluntat que en la Diputació no entrara cap imputat per corrupció". Ciutadans assumirà l'àrea de transparència de la institució i que tindrà com a "exigència" per a vetlar "per la neteja dels comptes de tota la província".

A més, ha apuntat a l'àrea de Cultura com a "valor afegit i essencial, en el qual el turisme ha d'enfrontar la nova competència d'altres àrees que tornen a competir".

"I l'altra àrea que treballarem perquè és una àrea que ens importa especialment, de nou com a contrapés, per l'abandó històric cap a la província d'Alacant, especialment des del tripartit valencià, és el que té a veure amb l'obra pública i les infraestructures", ha indicat perquè tinguen a veure amb "les necessitats reals" i "no pels colors polítics".

Per part seua, el futurible nou president de la corporació, Carlos Mazón, ha manifestat que és "un pacte molt reivindicatiu en matèria educativa, de la llei de mancomunitats, de serveis socials i dels decrets que han sigut recorreguts per la Diputació i que tenen a veure amb la llibertat", ha assenyalat.

next