El PP de València demana retirar les ajudes a una fira literària en considerar-la "activisme independentista" 

El grup popular municipal qüestiona la celebració de la Plaça del Llibre i presenta una moció al ple perquè l'Ajuntament no subvencione entitats i esdeveniments "amb finalitats explícitament contràries a la Constitució"
29 octubre 2019 06:00h
Aquesta fira literària té com a objectiu la promoció i la difusió de les editorials valencianes. / DLV

VALÈNCIA. El Partit Popular ha volgut tornar a ser paladí de les crítiques a l'independentisme català i a denunciar que l'executiu valencià està incitant el mateix nacionalisme que ha desembocat en el conflicte català. Un dels terrenys per excel·lència on els populars –també Ciutadans– sumen esforços per a denunciar les vinculacions catalanistes és l'educació. De fet, aquest dilluns la diputada popular Beatriz Gascó reiterava la presumpta semblança de la Llei de Pluringüisme amb la difusió del nacionalisme a Catalunya

Però l'educació no és l'únic àmbit on el PP dirigeix les seues crítiques; les propostes culturals també s'han convertit en diana dels populars per promoure un suposat perill independentista. Aquest dilluns la regidora del Partit Popular de la ciutat de València María José Ferrer San Segundo presentava una moció per al ple de l'Ajuntament perquè retirara les subvencions a entitats o esdeveniments "amb objectius independentistes". I, en concret, es refereix a una cita cultural i literària com a "activisme independentista": la Plaça del Llibre. 

La Plaça del Llibre és un festival literari promogut per la Fundació FULL –entre altres entitats–, que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i del consistori, i que enguany celebra la seua setena edició a la plaça de l'Ajuntament de València. Aquesta fira literària té com a objectiu la promoció i la difusió de les editorials valencianes; una prèvia de la Fira del Llibre amb la peculiaritat que està dedicada exclusivament a les obres en valencià. 

Tot i això, aquest acte que té per intenció última visibilitzar la cultura no és vist amb bons ulls pel Partit Popular. La regidora popular María José Ferrer San Segundo denuncia en un comunicat "el suport manifest de Ribó i del PSPV a l'activisme independentista i catalanista a la ciutat de València, amb ajudes econòmiques i logístiques contínues per part de l'Ajuntament o de les seues entitats municipals, com recentment l'EMT a una nova edició de la Plaça del Llibre, certamen que compta també amb finançament de la Generalitat de Catalunya". Aquesta suposada ajuda per part de l'EMT –a la qual es pretén vincular amb motiu del frau a l'empresa– no és una altra que l'organització d'un concurs a través de microrrelats a Twitter.

En concret, la moció insta el govern municipal a "deixar sense efecte, retirar i no atorgar subvencions públiques amb fons dels valencians, ajudes econòmiques, logístiques o de qualsevol tipus a les entitats, fundacions, associacions o organitzacions que perseguisquen explícitament finalitats contràries a les Constitució o als senyals d'identitat de la Comunidad Valenciana". 

O, d'altra banda, a fundacions que "promoguen objectius independentistes i d'annexió o federació inconstitucional del nostre territori amb uns altres; facen apologia de la violència de qualsevol intensitat contra la qual cal mostrar 'tolerància 0', o provoquen incidents en el seu suport a condemnats pel Tribunal Suprem per la comissió de delictes tipificats en el Codi Penal contra l'ordre constitucional, tot posant en risc la convivència pacífica". A judici del PP, la celebració de la Plaça del Llibre incorreria en algun d'aquest supòsits, amb la qual cosa pretenen que l'Ajuntament en retire el seu suport institucional a un acte explícitament amb finalitats culturals. 

La preocupació dels populars per l'independentisme a València

De fet, en una proposta més simbòlica però sense contingut real, els populars demanen que al pròxim ple de l'Ajuntament –que se celebra aquest dijous– es condemnen "els actes violents que s'han produït a Catalunya després de la Sentència del Tribunal Suprem; es done suport als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, i s'inste el govern d'Espanya a dotar-los de tots els mitjans humans i materials". 

La proposta popular també inclou una petició perquè l'Ajuntament reprove la resolució aprovada i difosa pel Bloc, soci majoritari de Compromís, en la qual es reclama l'amnistia per als polítics presos. Ferrer San Segundo ha insistit en aquest tema i ha manifestat que l'alcalde "encara no s'ha pronunciat", per la qual cosa ha criticat que no saben si "dona suport a aquesta declaració del Bloc a favor de l'amnistia o per contra considera que la sentència [...] ha de complir-se". 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next