El resultat electoral del 28 d'abril deixa al PPCV un descobert de 100.000 euros

Els populars van presentar despeses per valor de quasi 700.000 euros però l'import subvencionable no arriba als 600.000 euros, segons les dades de la Sindicatura de Comptes
24 juliol 2019 18:55h
El PSPV i Vox són els únics partits que han cobrat totes les despeses electorals justificades. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El Partit Popular, Ciutadans, Compromís i Unides Podem han justificat despeses derivades de les eleccions autonòmiques del passat 28 d'abril superiors a les quantitats finalment subvencionables. Els comptes dels populars presenten una diferència de 100.000 euros entre les despeses que van presentar i les que finalment els han subvencionat.

Així es reflecteix en la Declaració sobre la regularitat de les comptabilitats electorals derivades de les eleccions a les Corts de 28 d'abril del 2019, que ha fet pública la Sindicatura de Comptes. En concret, el PPCV va quantificar unes despeses regulars justificades de 698.141 euros però l'import subvencionable és de 595.076. Cal recordar que aquesta quantitat s'adjudica tenint en compte els escons aconseguits i els vots.

Ciutadans va xifrar les despeses en 566.790 euros i la subvenció ascendeix a 556.323; Compromís va presentar 564.238 euros de despesa i la subvenció suma 524.822, i Unides Podem va tindre 278.135 euros de despeses enfront dels 251.411 de subvenció.

El PSPV i Vox són els únics partits amb representació parlamentària als quals els coincideix la xifra de despeses i subvenció amb 578.745 euros i 22.647 euros, respectivament.

El síndic de Comptes –que recorda que les eleccions a Corts es van celebrar simultàniament amb les generals, la fiscalització de les quals correspon al Tribunal de Comptes– assenyala que les formacions polítiques subjectes a fiscalització han presentat la documentació corresponent dins del termini establit de 30 dies, a excepció de Ciutadans que ho va fer amb uns dies de retard.

Respecte a alguns partits, s'han detectat despeses que no corresponen a les eleccions al parlament autonòmic i que no han sigut considerades com a subvencionables, "encara que com les despeses justificades han sigut superiors no afecta la proposta de subvenció, excepte en el cas del PSOE".

L'òrgan de control assenyala també que les despeses de publicitat exterior i de publicitat en premsa periòdica i emissores de ràdio privades no han superat els límits establits.

D'altra banda, l'informe apunta que la Llei orgànica 5/1985, del Règim Electoral General, estableix l'obligació d'informar la Sindicatura de Comptes sobre les prestacions realitzades per part de les empreses que hagueren facturat despeses electorals superiors a 10.000 euros. No obstant això, "un proveïdor del Partit Popular, un del PSOE, un de Ciutadans, dos de Compromís i dos d'Unides Podem-Esquerra Unida no han remés aquesta informació", assenyala.

next