Diari La Veu del País Valencià
El PPCV amenaça de dur al jutjat el grafit del Centre del Carme si la Conselleria no mostra l’informe que l’autoritza

VALÈNCIA. El PPCV ha demanat al conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, que aclarisca si tenia l’autorització, les llicències corresponents i els informes preceptius per al grafit pintat al claustre renaixentista del Centre del Carme i que forma part de l’exposició Evreka de PichiAvo. El diputat popular Juan Carlos Caballero ha anunciat que el seu partit acudirà als tribunals si no es disposa dels documents que donen el vistiplau a la intervenció artística.

Així ho ha explicat Juan Carlos Caballero aquest dimecres quan ha criticat que en un convent del segle XIII com el que acull aquest centre museístic haja sigut “danyat” amb un grafit de 1.000 metres, signat pel duo artístic urbà PichiAvo, en “un edifici que està protegit, declarat BIC“.

Així, han preguntat a Marzà si hi havia autorització per a pintar aquest grafit “sobre els murs d’un claustre renaixentista” i, si escau, qui el va autoritzar, si disposa de les llicències corresponents i si es van sol·licitar els informes preceptius.

“Si no fou així, si no s’ha complit amb tots els tràmits del procediment, estaríem davant una infracció de la llei de patrimoni cultural valencià i s’enfronten a multes de fins a 1,3 milions d’euros. En el cas que, com és previsible, també haja causat danys al centre cultural, també es poden enfrontar a penes de presó o de multa de fins a 24 mesos”, ha advertit.

El termini de contestació és de 15 dies, encara que es poden sol·licitar pròrrogues i Caballero espera tindre aquesta informació “en breu” perquè l’important és “retornar l’estat original al claustre i que no es tornen a produir coses com aquestes”.

Caballero ha subratllat que els informes “es demanen abans d’intervindre, no després, ja que si es realitzen a posteriori només serveixen per a veure si s’ha fet mal al patrimoni”

A més, ha alertat que els preocupa també que “això és un mal exemple per a tota la societat” perquè “pot produir un efecte de crida a tota la societat que ací tot val, que és igual que siga un edifici protegit del segle XIII, que ací pots fer pintades en les parets sense que passe absolutament res, sense censurar”.

De fet, ha advertit que “demà podríem trobar grafits a les Torres de Serrans o a la Catedral. No estem criticant l’art urbà o contemporani, sinó el lloc on es fa”. Cal recordar que, la setmana passada, el sindicat UGT va anunciar també una denúncia utilitzant alguns dels arguments que aquest dimecres ha explicat el diputat del PPCV.

“Els fets que es denuncien no poden tindre la consideració d’expressió artística o cultural”, apuntava el sindicat en la denúncia, i comparava la intervenció dels grafiters amb “trists esdeveniments com els de la rehabilitació del teatre romà de Sagunt”. En aquest sentit, aquest dimarts, la directora de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, assegurava que compleix amb la Llei de Patrimoni de la Generalitat i “compta amb el vistiplau” del consell científic.

Comparteix

Icona de pantalla completa