Diari La Veu del País Valencià
PPCV i Ciutadans prometen eliminar els organismes anticorrupció del Botànic

VALÈNCIA. “Qui no li ho vol posar difícil als lladres i per què?”, plantejava Mónica Oltra aquest divendres en la roda de premsa del ple del Consell. Una reflexió que llançava la vicepresidenta davant els anuncis tant del Partit Popular com de Ciutadans de reduir l’administració del Botànic, en el cas que governen en la pròxima legislatura. Així, i dins de la precampanya per a les eleccions del 28 d’abril, ambdós partits s’han mostrat disposats a eliminar alguns dels organismes creats pel govern del Botànic en la seua lluita contra la corrupció.

Unes “agències sense sentit”, va dir la candidata del PPCV a la Presidència de la Generalitat, Isabel Bonig, en referència a l’Agència Valenciana Antifrau i l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), de les quals Bonig va indicar que “es pot desprendre fàcilment”. Així, la popular també va assenyalar la seua pretensió d’una reestructuració per a “aprimar” l’Administració i contra la pujada “desmesurada” d’alts càrrecs i la creació de departaments que “només aporten greix” al sector públic.

Per la seua banda, el candidat de Ciutadans a la Presidència, Toni Cantó, també va mostrar aquest divendres el seu interés a “reduir la grandària” de l’Administració en un acte a Alacant. En eixe sentit, va anunciar que la primera mesura que prendrà en cas que governe serà reduir de deu a set el nombre de conselleries. “Una de les conselleries a eliminar és la de Transparència, que té un pressupost de 49 milions d’euros”, va subratllar Cantó, qui va aprofitar per a criticar tant els anys del PPCV al govern autonòmic – etapa que va resumir amb el terme “colla de corruptes”– com els del Botànic.

“Les formacions polítiques que volen eliminar la prevenció contra la corrupció igual tenen les seues raons”, va expressar la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en defensa de les mesures posades en marxa pel govern del Botànic en aquests quasi quatre anys de legislatura. A més, Oltra va reivindicar que amb aquests organismes es posen en marxa mecanismes perquè “no es donen irregularitats ni casos de corrupció” i les coses siguen “més difícils per als lladres”.

En eixe sentit, la vicepresidenta també va defensar que tots dos organismes han fet un treball “extraordinari” per a “desterrar la corrupció que s’havia instal·lat en les institucions” i per a instaurar un sistema normatiu que té com a objectiu la prevenció de la corrupció. Així mateix, Oltra va posar en valor el canvi de criteri en la valoració que fa la Unió Europea respecte a l’autonomia i va assenyalar que PPCV i Cs hauran d’explicar per què amb les seues propostes d’acabar amb alguns dels organismes creats “no li ho volen posar difícil als lladres i als corruptes”.

Els organismes del Botànic

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, encapçalada pel conseller Manuel Alcaraz, va ser una de les apostes del govern del Botànic al maig del 2015, i, segons indica la Generalitat, és el màxim òrgan encarregat de la política del Consell en matèria de transparència de l’activitat pública i participació de la societat civil i ciutadana, entre d’altres. Per la seua banda, l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció va ser creada al novembre del 2016 i va iniciar la seua activitat en la segona meitat del 2017.

Aquest organisme, objecte de les crítiques de la popular Bonig, es va constituir com “un instrument de prevenció, investigació i combat del frau i la corrupció amb capacitat per a protegir les persones denunciants”. A més, aquesta es crea per a “enfortir l’actuació de les institucions públiques” mitjançant l’execució i avaluació de les polítiques públiques i la gestió de recursos públics. “L’Agència Valenciana Antifrau actua amb independència de les administracions públiques en l’exercici de les seues funcions”, exposa la institució a la seua web.

Comparteix

Icona de pantalla completa