El PPCV demana al Consell que sancione Puig per no haver-se abstingut en la votació del decret de l'IVF

La portaveu dels populars, Eva Ortiz, ha anunciat que investigaran pel seu compte un possible delicte de tràfic d'influències ja que Puig es va interessar per l'operació de l'IVF 
15 juliol 2019 13:15h
Eva Ortiz assegura que el president ha incomplit la Llei d'Incompatibilitats. / FOTO D'ARXIU

VALÈNCIA. La secretaria general del PPCV i portaveu adjunta del partit en les Corts, Eva Ortiz, ha anunciat aquest dilluns que presentarà una proposició no de llei (PNL) per a instar el Consell a obrir un procés sancionador contra el president Puig per no haver-se abstingut durant la votació del decret que regula les actuacions de l'Institut Valencià de Finances (IVF). 

El motiu que esgrimeixen és que la Llei d'Incompatibilitats indica que els membres del Consell han d'abstindre's en aquelles votacions en què puguen tindre un interés personal o que afecten indirectament els seus interessos. El PPCV considera que es dona aquesta situació pel fet que el decret comptava a una clàusula de retroactivitat que afectava, de manera indirecta, l'operació que l'IVF ja tenia en marxa sobre el deute de Grupo Zeta, del qual forma part la capçalera Mediterráneo, participada per Puig. 

A més a més, en la PNL presentada també assenyalen que Puig ha incomplit el decret de bon govern per no haver actualitzat la seua declaració de bens, publicada en la web de la Generalitat, ni en l'anterior exercici ni en l'actual. 

Segons ha afirmat Ortiz, la norma que va votar Puig junt amb la resta del Consell era "un decret fet a mesura" per al president, "una operació de la qual s'ha beneficiat". La popular ha assenyalat que les accions de Mediterráneo "no valen el mateix en un concurs de creditors –situació en què es trobava abans l'operació conjunta de l'IVF amb altres bancs– que en una empresa sanejada", per la qual cosa haurien augmentat el seu valor. 

"No serveix que justifique que les accions són dels anys 80. No és un diputat qualsevol, presideix un ple del Consell on es va aprovar una norma que donava cobertura a una operació que l'afectava", ha afirmat. No obstant això, Ortiz també s'ha mostrat estranyada pel fet que aquell decret es podria haver aprovat malgrat l'abstenció del president. "Si ha d'eixir igual, no vages", ha apuntat, tot mostrant la seua incomprensió. 

El PPCV investigarà si hi va haver tràfic d'influències

Una altra de les qüestions que ha criticat el PPCV és el fet que, segons el relat que va oferir el director de l'IVF, Manuel Illueca, Ximo Puig s'havia interessat per l'operació de Grupo Zeta abans de signar el decret. Ortiz ha assenyalat que "potser s'hauria interessat igual, perquè es tracta d'un grup mediàtic important", però que, en qualsevol cas, ho hauria d'haver fet amb la condició de no participar en la votació del decret. 

A més a més, Illueca va assenyalar que s'havia tancat un preacord amb Grupo Zeta que condicionava l'operació sobre el seu deute al fet que prèviament s'aprovara una norma que li donara garantia jurídica. A açò, Ortiz ha afegit que el decret contempla una disposició adicional única que en garantitza la retroactivitat, per la qual cosa contempla la possibilitat que s'haja dissenyat ad hoc per a aquesta operació en concret. 

Els populars han deixat tota aquesta informació en mans dels seus advocats per a veure si s'ha pogut incórrer en un possible delicte de tràfic d'influències. També han assegurat que, si el president "no es capaç de donar explicacions" en seu parlamentària, tal com està previst, en demanaran la dimissió. 

next