La precarietat de les arts escèniques també "es troba a les institucions"

L'agermanament entre les associacions valencianes centra la primera fira esFERa al Teatre El Musical de València
23 març 2019 06:00h
La fira té el seu origen en la voluntat de conéixer-se entre els membres de les diferents associacions. / DLV

VALÈNCIA. Amb un plantejament nou entre les trobades d'arts escèniques naix esFERa, la Fira d'Associacions d'Arts Escèniques Valencianes, que aquest divendres va acollir el Teatre El Musical (TEM) de València. I naix amb un esperit nou perquè, més enllà de donar a conéixer les peces i obres de les companyies, aquesta fira busca generar un espai de trobada i encontre entre les diferents associacions d'arts escèniques del nostre territori per a "aconseguir un agermanament".

Una jornada que, com expliquen des de l'organització, té el seu origen en la voluntat de conéixer-se entre els membres de les diferents associacions de l'àmbit, ja que comparteixen els mateixos objectius, les formes de treballar i les dificultats diàries, i que es relacionen contínuament entre elles i també entre les institucions.

En eixe sentit, la precarietat és una de les qüestions que marca tot el sector cultural valencià i que arriba també a les institucions, segons el que va explicar Abel Guarinos, director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) aquest divendres en la primera taula redona d'esFERa. Una precarietat institucional que Guarinos va justificar per la falta de personal i l'infrafinançament que pateix el nostre territori, però a la qual s'està intentant posar fi amb l'augment del pressupost destinat a aquesta partida.

"Unes associacions precàries comporten un sector precari", va subratllar al respecte el director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, Roberto García, qui va exposar que les administracions públiques han de marcar unes pautes per a millorar la situació del sector. 

"Si no hi haguera associacions, hi hauria arts escèniques?", van dir des de l'Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV). / ESFERA

Sobre totes aquestes qüestions vinculades a les arts escèniques va tractar la jornada d'aquest divendres, en una iniciativa pionera, ja que, com va indicar Ana Henar Lorenzo –de l'Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV)–, és la primera vegada que les associacions del sector s'ajunten per a "parlar i conéixer-se" després de molts anys treballant per separat i així poder crear nexes d'unió. 

"Sabem el que fem?"

"No coneixem el treball que fem com a associacions", van dir des de l'Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV) durant la taula redona que va obrir la jornada i que va posar en contacte les associacions amb les institucions públiques valencianes. "Sabem el que fem? Si no hi haguera associacions, hi hauria arts escèniques?", van plantejar.

I amb eixe objectiu sorgeix aquest esdeveniment, organitzat al llarg d'un any pel TEM i quatre associacions d'arts escèniques –Comitè Escèniques, APCCV, APDCV i Associació Valenciana d'Escriptores i Escriptors de Teatre (AVEET)–, que compten amb un espai de coworking dins d'aquest teatre, cedit per la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València. 

Quatre associacions que dins del conveni col·laboratiu amb el consistori han organitzat aquesta fira amb la participació d'un total de huit associacions del territori, que suposen al voltant de 1.000 socis, que són professionals relacionats amb el món de les arts escèniques i la seua gestió cultural, ja siga provinents del teatre, la dansa, el circ, l'escriptura teatral o altres disciplines. 

Aquesta primera edició de la fira esFERa va comptar amb un ampli programa d'activitats. / DLV

Necessitat d'escoltar

Si Jéssica Martínez, del Comitè Escèniques, iniciava la jornada parlant de la necessitat d'agermanament, el director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, Roberto García, va destacar la importància "d'escoltar-se" entre les institucions públiques i les associacions del sector, ja que, "si no és així, les institucions poden distanciar-se de la realitat". A més, García va ressaltar la necessitat de "generar una consciència col·lectiva". 

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, també present durant la jornada, va assenyalar que dins de la Mesa de la Cultura Valenciana (MECUV) s'ha d'avançar en un marc legislatiu que abaste qüestions fiscals, laborals i drets per als professionals de les arts escèniques. A més, Girona va remarcar que una de les tasques d'aquesta mesa de debat és recollir la màxima informació possible sobre els consumidors per tal d'aproximar-se al públic cultural i oferir un calendari de tota l'oferta cultural conjunt que calendaritze totes les propostes. 

Una jornada plena d'activitats

Aquesta primera edició de la fira esFERa va comptar amb un ampli programa d'activitats, entre les quals n'hi havia taules redones, espectacles de diferents disciplines, tallers oberts i xerrades. La fira va tindre una espai amb estands perquè les diferents associacions tingueren visibilitat, una mostra d'espectacles curts representatius de cada associació i tallers adreçats al barri per a apropar la pràctica escènica a tota la ciutadania de manera que resulte una experiència lúdica i formativa alhora.

Tot i que la fira estava principalment adreçada a les associacions i els seus membres, tota la jornada va ser oberta al públic i gratuïta. Una jornada que va servir per a acostar associacions i institucions, donar peu al debat i compartir experiències entre els professionals del sector. 

next