Els presos electes arriben al Congrés i al Senat envoltats d'un ampli dispositiu judicial

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva presenten aquest dilluns les seues credencials a les cambres
20 maig 2019 10:26h
Oriol Junqueras, durant la primera sessió del judici per l'1-O el 12 de febrer del 2019. / ESQUERRA REPUBLICANA

MADRID. Els diputats electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han arribat vora les 10 del matí al Congrés dels Diputats procedents de la presó de Soto del Real per a fer els tràmits de l'acta que juraran o prometran aquest dimarts en la sessió constitutiva de la cambra baixa. 

Han accedit al Congrés amb dos cotxes no logotipats de la Guàrdia Civil, en els termes que va estipular el Tribunal Suprem en dues interlocutòries que els permeten exercir els seus drets i fer personalment els tràmits aquest dilluns, a més d'estar presents en la sessió d'aquest dimarts per a prendre possessió davant del ple i votar els membres de la Mesa. 

Raül Romeva ha arribat un poc abans al Senat per a presentar les credencials.

La Guàrdia Civil els ha conduït dins del Congrés esquivant la premsa per un accés del pàrquing situat a la plaça de les Corts. Una vegada allà han passat a estar custodiats per la Policia Nacional, que és qui els escorta –sense manilles– pels passadissos fins a la primera planta de l'ampliació. En aquest punt és on han presentat la seua declaració de béns i on signaran la documentació.

Per a l'ocasió, la Policia Nacional ha desplegat un ampli dispositiu de seguretat tant als accessos del Congrés com a l'interior. El Tribunal Suprem va establir que els presos no podran fer rodes de premsa ni reunions a la cambra baixa, però sí que se'ls podrà veure als passadissos i es faran la tradicional fotografia, tal com han fet aquests dies la resta de representants.

Un cop completats els tràmits, el Suprem va establir que hauran de tornar a Soto del Real "sense dilació". El dispositiu d'aquest dilluns és semblant al que es desplegarà dimarts, amb la diferència que aleshores accediran a l'Hemicicle, on tindran llibertat de moviments i podran seure amb els seus companys de grup.

Junqueras va anunciar en una roda de premsa a l'ACN que no descarta aprofitar la sessió constitutiva del Congrés per a parlar amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Si ho fa, haurà de ser en un recés de la sessió, ja que hauran de tornar a la presó "sense dilacions" quan la presidència de les cambres haja posat fi a la sessió.

La seua participació posterior en l'activitat parlamentària està per veure. Segons La Vanguardia, els magistrats deixaran la decisió en mans de la Mesa del Congrés dels Diputats, que tindrà majoria progressista i que estarà presidida per Meritxell Batet. Podrien encarregar un informe als lletrats del Parlament espanyol per a determinar els passos a seguir.

La setmana del judici de l'1-O al Tribunal Suprem arrancarà dimecres amb l'última sessió destinada a les declaracions de testimonis, la fase més llarga de tot el procés. Dimecres estan citats a declarar 13 testimonis i també està previst que comencen les proves pericials.

next