El pressupost de València per al 2020 puja als 898 milions i es converteix en "el més alt de la història"

Els comptes del consistori preveuen reduir el deute de la ciutat en 47 milions fins a situar-lo en els 328 milions d'euros
29 octubre 2019 13:43h
Els pressuposts de l'Ajuntament de València per al 2020 creixen prop de 50 milions d'euros. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. Els pressuposts de l'Ajuntament de València per al 2020 creixen prop de 50 milions d'euros, fins als 898,4 milions, "els més alts de la seua història". Al seu torn, preveuen reduir el deute del consistori en 47 milions fins a situar-lo en els 328 milions a finals d'any. Per a enguany, la previsió és acabar amb un deute de 374 milions d'euros, per baix del 45% del pressupost municipal. Des del consistori, a més, destaquen que la major part del pressupost es preveu per als serveis de neteja, jardineria i benestar social.

Així ho ha anunciat aquest dimarts l'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, durant la presentació dels Pressuposts Municipals per al 2020, uns comptes que esperen poder aprovar abans del Sorteig la Loteria de Nadal de desembre. Amb la presentació dels comptes municipals, València es convertiria en "la primera gran ciutat espanyola que aprova els seus pressuposts" per a l'any vinent. 

Ribó ha destacat que el consistori "ha eixit del forat econòmic del passat i del pla d'ajust que suposava limitacions", la qual cosa ha permés incrementar les dotacions pressupostàries per al 2020. L'alcalde ha assenyalat, a més, que en el següent exercici s'actuarà amb "previsió" per a fer front a una eventual desacceleració econòmica global. De fet, tot i l'augment de la xifra dels pressuposts, des de l'Ajuntament asseguren que han volgut ser cautes perquè els indicadors econòmics podrien constatar una desacceleració econòmica. 

Augment dels ingressos

L'alcalde de València ha afirmat que aquest augment dels pressuposts ha pogut ser possible gràcies, a més de a la reducció del deute, a l'increment dels ingressos. Segons constaten des del consistori, la millora de la gestió i la major inspecció en els imposts municipals –amb la pujada d'algunes taxes– suposa un increment de 18 milions d'euros. A ells se suma l'augment de la taxa del clavegueram, que permetrà recaptar 24 milions finalistes destinats a la millora i el manteniment de les clavegueres per al 2020. El 2019, els ingressos per aquesta taxa suposaven només 12 milions.

Respecte a aquesta pujada generalitzada dels imposts municipals, l'alcalde ha volgut deixar clar que "València és la gran ciutat amb la pressió fiscal més baixa per habitant" en comparació amb altres quatre grans ciutats com són Madrid, Barcelona, Sevilla o Saragossa. 

Els pressuposts, a més, recullen la liquidació dels lliuraments a compte de l'Estat, que ascendeixen uns 28 milions d'euros. D'altra banda, des de la Generalitat s'espera que s'incremente en 3,2 milions per a serveis socials; en 578.000, per a escoles infantils, i en 6 milions, per al Pla Edificant per als centres educatius.

Despeses en serveis socials

Entre les dades fetes públiques aquest dimarts, destaca l'augment en 21 milions de la despesa en personal –com per exemple en bombers, policia i arquitectes–, així com l'increment en 31 milions en béns i serveis socials. De fet, en aquest capítol destaca la despesa en jardineria sostenible per un valor de 29,7 ,milions d'euros. Així mateix, quant a la neteja i recollida de residus, l'Ajuntament gastarà 74,9 milions d'euros a posar en marxa un pla de xoc de neteja, així com la implantació dels contenidors de matèria orgànica a tota la ciutat. 

Benestar Social també serà una de les partides amb major despesa; concretament, de 34,1 milions d'euros. Entre altres partides, també es gastaran 500.000 euros per a la celebració del projecte de València Capital del Disseny. 

A més, també estan pressupostats 67,8 milions a l'increment de la xarxa i necessitats de personal de l'EMT; 29,7 milions, a jardineria sostenible; 19,1 milions, a manteniment del clavegueram, i 5,5 milions, a les vies urbanes.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next