Diari La Veu del País Valencià
L’aprovació dels pressuposts acaba amb un final d’any ple de turbulències financeres per al Consell

VALÈNCIA. El govern ja té pressuposts per al 2020. Arribar-hi no ha sigut fàcil, però la recta final ha sigut insospitadament còmoda. Si més no, la més plaent dels últims anys, quan l’entesa entre els grups parlamentaris del PSPV, Compromís i Unides Podem –que en la passada legislatura residia fora del govern del Botànic– requeria intensos i aferrissats debats que no tenien garantit arribar a bon port.

El document, aprovat per 52 vots a favor i 44 en contra, dibuixa un pressupost no financer de 16.970,4 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de l’1,6% respecte del 2019. Si es compten també les partides financeres, la xifra total és de 23.021,9 milions d’euros.

Malgrat les complicades experiències dels 4 anys anteriors, les Corts van donar el vistiplau aquest dijous els primers comptes de la legislatura sense grans sobresalts. Encara més, temes en què els socis del Botànic encara mantenen postures irreconciliables han sigut postergats per tal de facilitar el tràmit parlamentari d’uns pressuposts que, fins a fa pocs mesos, es trobaven en perill real d’acabar prorrogats.

És el cas d’iniciatives com la taxa a les begudes ensucrades –que va ser retirada per Unides Podem durant la fase de presentació d’esmenes– o l’impost turístic, un escull que de segur resurgirà quan arribe el moment de negociar la nova llei del turisme. A més, s’ha tancant un consens entorn a l’impost de successions a empreses i la recuperació en casos excepcionals de la contratació interina de policies locals. En aquest últim cas, la formació morada s’ha desmarcat a última hora dels seus socis, que han salvat la proposta gràcies al PPCV.

Quant a l’esmena que restringeix l’accés a majors bonificacions de l’impost de successions a les grans empreses, l’oposició havia advertit que recorreria el text en entendre que s’havia vulnerat el reglament –argumentat que s’havia presentat fora de temps i de manera errònia–, però finalment els lletrats de les Corts han avalat el procediment seguit.

Si bé el pas per les Corts ha sigut senzill, caldria ampliar el focus per a polsar l’estat de salut de la complicitat botànica. La fase de negociació dels pressuposts al ple del Consell va provocar una aferrissada contesa d’última hora que quasi se salda amb la dimissió de la titular d’Innovació, Carolina Pascual, –independent, però proposada pel PSPV– per un estira i arronsa amb el departament d’Economia de Rafael Climent, en mans de Compromís.

La delicada situació financera de la Generalitat des del setembre passat tampoc no ha facilitat la tasca. El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, pareixia convençut que l’opció més sensata davant la inestabilitat política al si de l’Estat era prorrogar els pressuposts del 2019, una solució a la qual han acudit autonomies com Madrid o Extremadura.

La falta d’ingressos per part de l’Estat –en un context de gran inestabilitat política– també va obligar el Consell a realitzar un ajust pressupostari de 364,7 milions d’euros que Soler va defensar com a “retencions de crèdit”, però que han sigut assenyalades per l’oposició com a “retallades”. En qualsevol cas, una reducció de la despesa prevista necessària per a rebre el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

L’experiència recent havia reviscolat carregada d’arguments a l’oposició a l’hora d’oposar-se als comptes dissenyats per al 2020 i carregar contra els ja famosos 1.350 milions “ficticis” que, per al Botànic, pretenen ser una reivindicació del que correspon al País Valencià per l’infrafinançament històric.

Ara bé, la novetat d’enguany ha sigut la presència (relativa) de Vox a les Corts. Sota l’argument que “un pressupost impossible no té opcions de millora”, la formació ultradretana ha decidit estalviar-se el treball de presentar esmenes als comptes de la Generalitat, per la qual cosa ha estat pràcticament absent del debat. Per contra, Ciutadans i el PPCV n’han presentat més de 1.500. La majoria d’elles, això sí, rebutjades pel Botànic.

Comparteix

Icona de pantalla completa