El preu mitjà del peatge de les autopistes s'apujarà un 0,84% a partir de l'1 de gener del 2020

Les nou vies 'rescatades' eviten la pujada; a més, enguany acaba el contracte de concessió de dues autopistes, que tornen a mans de l'Estat i suprimeixen el cobrament
8 desembre 2019 17:22h
La pujada mitjana dels peatges per al 2020 s'aplica al gruix de la xarxa estatal, és a dir, en un total de 1.270 quilòmetres de vies de pagament. Imatge d'arxiu. / JESÚS HELLÍN, EP 

MADRID (EP). El preu mitjà del peatge de les autopistes que conformen la xarxa estatal pujarà un 0,84% a partir de l'1 de gener del 2020, segons han informat a Europa Press fonts del sector.

La pujada s'aplicarà a totes les autopistes dependents de l'Administració General de l'Estat, excepte a les nou que van ser 'rescatades' quan van fer fallida durant la crisi i que actualment gestiona el Ministeri de Foment. Seittsa, la firma pública que explota aquestes vies, ho fa a través d'un contracte que no és de concessió, per la qual cosa no se'ls aplica la pujada fixada per a contractes concessionals. Una d'aquestes nou autopistes, que sumen vora 700 quilòmetres, és la circumval·lació d'Alacant.

La pujada per al 2020 tampoc s'aplicarà a les dues autopistes que acaben enguany el seu contracte de concessió, tornen a l'Estat i suprimeixen el cobrament de peatge. Es tracta del tram de l'AP-7 entre Tarragona, València i Alacant, i de l'AP-4 entre Sevilla i Cadis, ambdues actualment gestionades en concessió per Abertis. 

La pujada mitjana dels peatges per al 2020 s'aplica al gruix de la xarxa estatal, és a dir, en un total de 1.270 quilòmetres de vies de pagament.

Tres anys seguits de pujades

El del 2020 és un increment inferior al de l'1,67% i l'1,91% que, respectivament, es van aplicar el 2019 i el 2018. No obstant això, suposa encadenar tres exercicis de pujades després dels descensos registrats el 2016 i el 2017.

L'actualització del preu mitjà del peatge de les autopistes és fruit d'una fórmula de revisió automàtica anual que el sector va pactar amb el govern espanyol l'any 2002. Aquesta fórmula té entre les seues principals variables l'IPC mitjà entre els mesos d'octubre d'un any i del següent que, posteriorment, es pondera en funció de l'evolució dels trànsits.

La nova actualització anual dels peatges tindrà lloc en ple debat sobre la necessitat de garantir el manteniment i la viabilitat de la xarxa d'autopistes i autovies de l'Estat, que comporta sospesar l'eventual articulació d'un peatge per l'ús de les autovies.

El debat està actualment en suspens davant la situació d'interinitat del govern espanyol, atés que l'última legislatura va concloure abans que es constituïra la Comissió del Congrés dels Diputats que s'havia d'encarregar d'abordar-lo.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next