Els preus pugen un 0,3% al juliol respecte de l'any passat

La cistella de la compra és un 0,7% més barata que al juny al País Valencià
13 agost 2019 11:23h
L'alimentació i les begudes no alcoholiques es van encarir un 0,7%. / EFE

VALÈNCIA. L'Índex de Preus de Consum (IPC) al País Valencià va pujar un 0,3% al juliol en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, dues dècimes menys que la mitjana estatal (+0,5%), però va caure un 0,7 respecte al passat mes de juny, una dècima més que al conjunt del l'Estat (-0,6%), segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, en relació amb juliol del 2018, el major descens es va produir en habitatge amb una reculada del 2,6% per l'estabilitat dels preus del gas enfront del repunt que van registrar un any abans, mentre que en transport ha hagut una baixada del 0,5%. En begudes alcohòliques i tabac i comunicacions, al seu torn, el descens ha sigut del 0,1%.

Per contra, van pujar hotels, cafés i restaurants, un 2,3%; medicina i vestit i calçat, un 0,8%; aliments i begudes no alcohòliques, un 0,7%; ensenyament i parament, un 0,4%, i oci i cultura, un 0,2%.

En el seté mes de l'any, la caiguda dels preus respecte al mes anterior es deu al fort descens registrat en vestit i calçat, que va baixar un 13,7%; seguida de parament, que va descendir un 1,5%; aliments i begudes no alcohòliques, un 0,5%, i begudes alcohòliques i tabac, un 0,1%.

Per contra, oci i cultura van pujar un 1,5%; hotels, cafés i restaurants, un 1%; habitatge, un 0,9%; transport, un 0,4%; medicina i comunicacions, un 0,1%, i ensenyament es va mantindre invariable. Per part seua, altres sectors van baixar un 0,7%.

Dades estatals

A l'Estat, l'IPC va retrocedir un 0,6% al juliol en relació amb el mes anterior i va elevar-ne una dècima la taxa interanual, fins al 0,5%, mantenint-se, no obstant això, en els seus nivells més baixos en quasi tres anys.

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC de juliol a l'evolució dels preus de les fruites, que van baixar menys del que ho van fer al juliol del 2018, i a l'encariment dels carburants.

La taxa interanual de juliol és la trenta-cinquena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són ara un 0,5% superiors als de fa un any.

Amb la dada de juliol, l'IPC interanual reprén la senda alcista després d'haver encadenat dos mesos consecutius de descens després que al maig baixara set dècimes de colp i al juny, quatre dècimes.

next