Primer pacte de la legislatura entre el PSOE i Podem: una Mesa del Congrés sense independentistes ni Vox

Les dues formacions sumaran una majoria progressista, amb tres representants socialistes i dos de la formació morada
17 maig 2019 10:50h
L'acord és fruit de les converses que han mantingut les portaveus de les dues formacions, Adriana Lastra i Irene Montero, després de la reunió que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va mantindre amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, a la Moncloa. / ROGER PI DE CABANYES

MADRID. El PSOE i Podem han tancat un acord per a la conformació de la Mesa del Congrés que preconfigura una majoria progressista sota la presidència de Meritxell Batet i amb la vicepresidència primera per a Podem. 

L'acord estableix que l'òrgan de govern de la cambra baixa estarà format per tres representants del PSOE, dos de Podem, dos del PP i dos de Ciutadans. No hi seran presents ni les forces independentistes, ni el PNB ni Vox. 

L'acord és fruit de les converses que han mantingut les portaveus de les dues formacions, Adriana Lastra i Irene Montero, després de la reunió que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va mantindre amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, a la Moncloa. 

Una de les primeres decisions de la Mesa haurà de ser com operar respecte als quatre diputats de JxCAT i ERC que estan en presó preventiva i que previsiblement seran suspesos pel Suprem després de la sessió constitutiva del dia 21.

Fruit de la negociació, el PSOE ocuparà tres llocs a la Mesa. Són la presidència de Meritxell Batet, una vicepresidència i una secretaria. Podem ocuparà la vicepresidència primera i la secretaria primera. Entre tots dos sumen cinc representants a la Mesa, fet que els dona majoria i que evita que les formacions de la dreta repetisquen el bloqueig de la passada legislatura.

Segons el PSOE, amb aquesta configuració les dues formacions aconsegueixen que la Mesa "reflectisca la nova realitat de la cambra que va sorgir de les eleccions del 28 d'abril", de manera que "represente i integre la pluralitat de les forces polítiques majoritàries i que facilite i no entorpisca la feina del poder legislatiu".

Sense presència d'independentistes, del PNB ni de Vox

En la nova Mesa no hi seran presents ni les forces independentistes, ni el PNB ni Vox. L'últim representant d'un partit nacionalista català va ser Jordi Jané (CiU). Amb tot, previsiblement el PSOE i Podem necessitaran els vots de les formacions independentistes i dels nacionalistes bascos per a assegurar-se alguns llocs de la cambra en les votacions de les vicepresidències que tindran lloc durant la sessió constitutiva d'aquest dimarts. 

next