La primera incubadora social acull 8 projectes de persones en risc d'exclusió

Durant deu setmanes, professionals del món de l'empresa oferiran els seus recursos als emprenedors en un espai de mentorització situat en GOHub
8 octubre 2019 13:03h
Quan concloga la fase d'incubació, Con Valores i els seus col·laboradors faran un seguiment de tres mesos a l'empresa o a l'autònom. / EFE / Manuel Bruque

VALÈNCIA (EFE). La primera incubadora social de l'estat espanyol va començar a caminar aquest dilluns amb huit iniciatives de persones en risc d'exclusió i organitzacions no governamentals que seran "adoptades" per professionals de l'empresa per a donar forma a les seues idees i crear projectes de vida.

L'associació Con Valores, impulsada per Melquiades Lozano, ha posat en marxa aquesta incubadora amb el suport de diverses empreses per a fer confluir una comunitat de professionals i una comunitat d'associacions amb la finalitat que emprenedors en risc d'exclusió puguen "començar amb una idea i acabar amb un model de negoci".

Durant deu setmanes, professionals del món de l'empresa oferiran els seus recursos als emprenedors –4 particulars i 4 ONG amb projectes de treball i models de negoci senzills– en un espai de mentorització situat en una de les empreses col·laboradores, GOHub, de Global Omnium.

Les empreses aportaran als seus professionals instal·lacions, mitjans tècnics –com ara ordinadors portàtils– i ajudes per al transport amb l'objectiu de desenvolupar la incubació del projecte, amb un pressupost de 31.000 euros en aquesta primera edició pilot, segons ha explicat Lozano en la presentació de la incubadora.

Els projectes de les persones en risc d'exclusió, de 40 i 60 anys, se centren en un negoci d'importació i venda de sabates anatòmiques, impulsat per una persona discapacitada; un consultori de quiromasatge i tatuatge; un taller de costura amb dones migrants, i la venda de productes d'alimentació congelats.

Per part seua, les ONG posen en fase de creixement iniciatives que ja desenvolupen, com ara una cooperativa de cítrics amb migrants (associació valenciana de solidaritat amb Àfrica, AVSA), i un taller de costura (Alanna), que treballa per la inclusió de dones víctimes de violència masclista.

També s'han incorporat un taller de fabricació de bosses i venda per Internet (Kasumai, que coopera amb dones víctimes de violència masclista del Senegal) i un projecte per a l'especialització de despatxos d'arquitectes en l'adequació d'habitatges parell persones amb diversitat funcional (Codifiva).

Empreses com Centre Farmacèutic, Umanick, La Marina de València, Air Nostrum, Sinfiny, Aparici, Esprintadora, Robotnik, Panamar, Sirera+Saval, Nittúa, IPLA, el ITI i Global Omnium van decidir implicar-se en la incubadora social, i els professionals que participen en ella estan "emocionats", conscients de l'impacte que tindrà la seua ajuda.

Quan concloga la fase d'incubació, Con Valores i els seus col·laboradors faran un seguiment de tres mesos a l'empresa o a l'autònom, que segurament es prolongarà durant més temps, segons ha assegurat Lorenzo.

La incubadora no aporta finançament directe als emprenedors però sí que els ensenya les opcions que tenen per a acollir-se a microcrèdits, micromecenatge o ajudes.

Cristina Iranzo, de FIniciativas, ha destacat que en aquest projecte s'aprofiten el talent, les oportunitats que ofereixen les ONG i l'abast que té el suport donat per les empreses.

La consellera delegada de GOHub, Patricia Pastor, ha explicat el suport de Global Omnium a la incubadora, ja que es tracta d'un projecte d'emprenedoria social que està alineat amb el grup de serveis d'aigua i la família Calabuig.

next