La primera 'mascletà' de l'any i la Crida, preludi d'unes Falles plenes de foc i pólvora

La Marina, la plaça de l'Ajuntament i les Torres dels Serrans es converteixen en l'escenari per a anunciar l'inici de la festa gran
23 febrer 2019 06:00h
Aquest dissabte serà el tret d'eixida del calendari pirotècnic oficial de les Falles 2019. Imatge d'arxiu. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'oratge ja acompanya i els terratrèmols de les primeres mascletaes ens acostaran aquest cap de setmana a les Falles del 2019, uns dies que venen emmarcats amb la Gran Gala Fallera i la Crida des de les Torres dels Serrans. Així, a només una setmana perquè comencen les mascletaes diàries a la plaça de l'Ajuntament de València, aquests actes ens recorden que ja no queda res per a començar la festa gran de la ciutat.

Les celebracions s'iniciaven aquest divendres a la nit en la Fira de València, que va acollir en el seu pavelló 5 la Gran Gala Fallera, una nit de germanor dins del món faller i on la fallera major de València Marina Civera va assistir junt amb la seua Cort d'Honor per a desitjar a totes les comissions falleres unes bones festes. 

Aquest dissabte serà el tret d'eixida del calendari pirotècnic oficial de les Falles 2019. Per tercer any consecutiu la Marina de València acollirà una vetlada que portarà l'ambient faller a la vora del mar. Una nit coronada amb la mascletà vertical "més alta de la història" que el mestre pirotècnic Ricardo Caballer serà l'encarregat de disparar. 

Amb 120 metres d'alt i 50 d'ample, uns 5.000 trons formaran un eixordador terratrèmol aeri que en 20 segons preveu consumir 600 quilos de material pirotècnic en l'esdeveniment Amstel Nit de les Falles; 382 d'eixos trons els aportaran les comissions falleres valencianes, amb el seu nom i el motiu que les fa especials.

La mascletà vertical, que se celebrarà de 20.00 a 20.30 hores, espera una gran afluència de públic a la Marina Sud del Port de València. En eixe sentit, des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible i el Centre de Gestió de Trànsit es recomana l'ús del transport públic per a arribar a la zona.

Primera mascletà de l'any

Diumenge serà el torn de la macrodespertà, que farà alçar-se a més d'un del llit a partir de les 7.30 hores, un acte que vindrà precedit per la despertà infantil –a les 7.20 hores– i que conclourà amb un terratrémol de gran dimensions. La despertà transcorrerà fins a les 8.45h pels carrers de les Comèdies, la Pau, plaça de la Reina, Sant Vicent Màrtir i plaça de l'Ajuntament, on s'oferirà un desdejuni faller a tots els participants.

A continuació, tindrà lloc la concentració de bandes de música a la plaça de la Mare de Déu d'11.00h a 12.30h i la posterior cercavila per la plaça de la Reina, Sant Vicent Màrtir i plaça de l'Ajuntament de 12.00h a 14.00h. Aleshores, al migdia, serà el moment de la primera mascletà de l'any. La plaça de l'Ajuntament de València acollirà aquest esdeveniment, preludi de la programació diària que continuarà l'1 de març i fins al dia de Sant Josep. A més, com cada últim diumenge de mes, la plaça de l'Ajuntament es convertirà en zona de vianants amb el tancament al trànsit rodat.

La Crida

A partir de les 20 hores de diumenge, començaran oficialment les Falles del 2019 amb l'acte més esperat dins del món faller, la Crida, en què les falleres majors de València Marina Civera i Sara Larrazábal junt amb les seues Corts d'Honor anunciaran des de les Torres dels Serrans l'inici de la festa gran. En acabar l'acte, hi haurà efectes de llum i color que acompanyaran l'espectacle piromusical. 

Amb motiu de la Crida a les Falles, quedaran tallats al trànsit els carrers Guadalaviar –direcció Sant Pius V–, el pont de Fusta i la marginal dreta de l'antic llit del riu Túria des de la Gran Via Ferran el Catòlic fins a Comte de Trénor. A més, es tancaran els passos inferiors de Petxina i Blanqueria. Tots aquests talls i desviaments de la circulació es realitzaran a partir de les 16.45 hores d'acord amb l'afluència de persones i està previst que torne a restablir-se el trànsit entorn de les 21.30 i 22.00 hores, una vegada acabat l'acte. 

Per a assistir a la Crida i a la mascletà vertical de dissabte, Metrovalencia ha programat serveis especials tant de metro com de tramvia. Amb aquests es vol donar cobertura a la gran afluència de persones que assistiran als actes. 

next