Diari La Veu del País Valencià
Primeres plomes per a una Fira del Llibre d’Alacant paritària i sense presència d’autors en valencià

ALACANT. La Fira del llibre d’Alacant, organitzada per l’Ajuntament i la Diputació d’Alacant, obrirà les seues portes el pròxim dia 28 de març a la plaça Sèneca sota el lema ‘Dones de Paraula’. El certamen arriba a la paritat pel que fa al nombre d’escriptors i escriptores convidats per l’organització –en la jornada inaugural participarà l’escriptor Manuel Vilas– però, en aquest llistat no hi ha cap autor que desenvolupe la seua obra en valencià.

Sobre el lema triat enguany, des de l’Ajuntament s’ha indicat que tindrà com a fil conductor la dona en la literatura, dins dels diferents àmbits, de l’escriptura, l’edició i la traducció, i per això s’ha realitzat “un esforç” per a poder comptar amb un 50% de dones en les signatures que es faran a l’Ajuntament. Hi ha previstes 17 signatures i acudiran 8 dones.

La Fira està dedicada a les dones que van patir dos exilis: l’interior i l’exterior. Així, autores com Maruja Mallo, María Teresa León, María Zambrano, Rosa Chacel i Elena Méndez, i les que es van quedar com Carmen Conde, María Moliner, Consuelo Berges i Elena Fortuny tindran una presència destacada a través dels seus llibres.

“Alacant havia de rendir un homenatge a totes elles i el Premi atorgat a Francisca Aguirre ha sigut determinant”, han destacat les dues institucions. Així, la seua figura serà protagonista el 5 d’abril amb un homenatge en forma de recital a càrrec dels poetes alacantins en el qual Aguirre estarà present.

Teixit cultural local

El certamen compta amb la col·laboració de la Generalitat, l’Institut Juan Gil Albert, Casa Mediterrani, el Corte Inglés, Hotel Meliá, Coca-Cola, el restaurant El Suquet, Casa Lluna i el restaurant Voramar.

La Fira del Llibre 2019 naix amb un objectiu “clar”, tal com ha indicat la regidora de Cultura, Maria Dolores Padilla, durant la presentació de l’esdeveniment: “Aconseguir que forme part del teixit cultural de la ciutat i que els alacantins la senten com a pròpia”.

Per a això, durant les últimes setmanes, s’ha treballat per a presentar una “programació compacta, pensada per a tots els públics”, ha indicat Padilla que ha assenyalat que s’ha “prioritzat” l’arribada de “primeres plomes” i ha citat escriptors com Manuel Vilas, Lorenzo Silva, Eva García Sáenz d’Urturi, Espido Freire, Blue Jeans, o Ismael Serrano.

A més, hi haurà presència d’escriptors alacantins com Luis Leante, Gerardo Muñoz, Elia Barceló, Pilar Blanco, Paz Castell, Eva Garcia, José Luis Ferris o Pablo Auladell, entre d’altres. “18 activitats que seran ininterrompudes tots els dies, des de l’obertura fins al tancament”, ha assenyalat Padilla. Així, els autors en valencià queden relegats a la programació que organitze cada llibreria que participe en la fira. Cal recordar que l’Ajuntament d’Alacant va declinar col·laborar amb la Plaça del Llibre que, finalment, va ser organitzada per la Fundació pel Llibre i la Lectura junt amb altres entitats culturals els dies 22, 23 i 24 del passat febrer.

Una altra de les novetats és que els col·legis tindran el seu propi espai en la programació i les places per a les activitats previstes per als escolars s’han cobert. En aqueix sentit, s’ha indicat que s’aposta per arribar a un important sector de públic jove, de 12 i 18 anys, i per a ells s’han proposat tallers d’il·lustració.

Canals oficials

La Fira ha habilitat una pàgina oficial en la qual poder consular tota la informació sobre signatures, activitats, autors i tallers, a més d’obrir perfils a les xarxes socials.

Comparteix

Icona de pantalla completa