Els principals partits valencians, excepte Unides Podem-EU, ja han registrat les llistes per a les eleccions

El termini per a fer oficials les candidatures acaba aquest dilluns
25 març 2019 17:06h
Els més matiners a formalitzar les llistes van ser Compromís i el PSOE,. / EFE

VALÈNCIA. Els principals partits valencians han registrat ja les candidatures davant les Juntes Electorals Provincials per a les eleccions generals i autonòmiques del 28 d'abril, a excepció d'Unides Podem-EU, que està esgotant un termini que finalitza aquesta mitjanit.

Els més matiners a formalitzar les llistes van ser Compromís i el PSOE, quan es va obrir el termini dimecres passat; Ciutadans va registrar les llistes a València i a Alacant divendres i aquest dilluns ho ha fet a Castelló, i el PPCV les ha presentades aquest dilluns. Unides Podem-EU té previst fer-ho aquesta vesprada.

Compromís i el PSOE van fer guàrdia des de la vespra de l'obertura del termini per a registrar les llistes amb la finalitat de ser els primers, ja que això suposa que les seues paperetes es col·loquen les primeres en els col·legis electorals el dia dels comicis, a més d'encapçalar el llistat del recompte eixa nit.

A València, Compromís va ser la primera formació a registrar les llistes, el 20 de març. Estan encapçalades per Joan Baldoví al Congrés i Mónica Oltra a les Corts, a qui van seguir els socialistes, el número u dels quals al Congrés és el ministre José Luis Ábalos i a les Corts, Manolo Mata. 

No obstant això, els socialistes van registrar els primers les seues llistes tant a Castelló –que lideren el president de la Generalitat, Ximo Puig, a les Corts i Susana Ros al Congrés– com a Alacant –amb el ministre Pedro Duque com a cap de llista al Congrés i la consellera Ana Barceló a les Corts–, just per davant de Compromís.

Les llistes de Compromís, triades en primàries obertes, les encapçalen a Alacant Aitana Mas a les Corts i Ignasi Candela al Congrés, i a Castelló el conseller Vicent Marzà a les Corts i Marta Sorlí al Congrés.

Ciutadans va registrar divendres passat les llistes a València, que lideren Toni Cantó a les Corts i María Muñoz al Congrés, i a Alacant, encapçalades per María Quiles a les Corts i Marta Martín al Congrés, i aquest dilluns ha presentat les de Castelló, amb Mercedes Ventura de número u a les Corts i María Sandra Juliá al Congrés.

El Partit Popular ha esperat a aquest dilluns, últim dia de termini, a registrar les seues llistes, que a València encapçalen Isabel Bonig a les Corts i Belén Hoyo al Congrés; a Alacant José Císcar a les Corts i César Sánchez al Congrés, i a Castelló Miguel Barrachina a les Corts i Óscar Clavell al Congrés.

I l'últim partit amb representació parlamentària a formalitzar les llistes serà Podem, que concorre en coalició amb Esquerra Unida sota la marca Unides Podem-EU i que té previst fer-ho aquesta vesprada.

En el cas de les Corts, les llistes les lideren Rubén Martínez Dalmau a Alacant, Irene Gómez a Castelló i Pilar Lima a València, i al Congrés les encapçalen Héctor Illueca per València, Txema Guijarro per Alacant i Marisa Saavedra per Castelló.

Les llistes presentades, que també inclouen les candidatures al Senat, es publicaran aquest dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat i en els Butlletins Oficials de les demarcacions, i el 2 d'abril es publicaran les llistes que resulten proclamades després del termini per a esmenar irregularitats.

En les eleccions autonòmiques del 2015 es van presentar i van proclamar un total de 27 candidatures diferents, mentre que en les generals del 2016 van ser quinze tant al Congrés com al Senat.

next