Diari La Veu del País Valencià
Els partits amb representació a les Corts inclouen en els seus programes electorals la reforma del finançament

VALÈNCIA. La reforma del model de finançament autonòmic és un compromís inclòs en els programes dels principals partits valencians que concorren a les eleccions autonòmiques del 28 d’abril, que coincideixen que l’actual model ha perjudicat els valencians i ha de canviar-se ja.

Els socialistes valencians exposen en el seu programa que el territori ha sigut tractat “injustament” durant molts anys en aspectes com les inversions o el finançament autonòmic i es comprometen a reclamar, “governe qui governe”, que s’aborde i s’aprove “de forma urgent” un nou sistema de finançament.

Eixe nou sistema, segons el parer del PSPV-PSOE que lidera Ximo Puig, ha de reequilibrar l’assignació dels recursos tributaris de l’Estat proporcionalment a la despesa de les administracions públiques; distribuir els recursos segons la població, i establir fórmules de compensació del deute acumulat per l’infrafinançament del País Valencià. A més, els socialistes demanen que es reforme el model de gestió de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, per a incorporar a les comunitats la seua direcció estratègica, executiva i de gestió, i exigiran el compliment de l’Estatut d’Autonomia valencià, que blinda les inversions de l’Estat en funció del pes poblacional.

El Partit Popular d’Isabel Bonig assenyala en el seu programa que exigiran, en el si del Consell de Política Fiscal i Financera, les accions necessàries per a canviar l’actual model de finançament, que “perjudica dràsticament la Comunitat, accentua desigualtats i incrementa la bretxa entre comunitats”. A més, els populars valencians asseguren que promouran mecanismes per a la recuperació del deute històric producte de l’infrafinançament i que ha “llastrat” els comptes públics valencians amb un increment de deute, i exigiran que s’assignen recursos suficients per a una adequada prestació competencial.

Compromís assenyala en el seu programa que és “inajornable” la reforma “profunda” i “immediata” d’un model de finançament que “discrimina” els valencians, per la qual cosa exigiran al govern espanyol un calendari per a la reforma del sistema i mecanismes temporals de compensació mentre no es produïsca. Segons el programa de la formació liderada per Mónica Oltra, la reforma ha de fer-se amb efectes de l’1 de gener del 2014 i possibilitar que els valencians aconseguisquen almenys la mitjana de finançament per habitant de les autonomies, i exigiran el reconeixement del deute històric des que es van fer les transferències a la Generalitat, xifrada en almenys 20.000 milions d’euros.

El programa electoral de Ciutadans assegura que milloraran el finançament de totes les autonomies i municipis defensant els interessos dels valencians i exigiran la reforma del finançament autonòmic, la fi de “els privilegis fiscals” i que es corregisca l’infrafinançament valencià. Segons el programa de Toni Cantó, la situació és “especialment greu” al País Valencià, on la despesa pública per capita és molt inferior a la mitjana estatal, i per això es comprometen a impulsar la reforma del finançament autonòmic per a aconseguir un model “més just, equitatiu i transparent”.

El programa d’Unides Podem-Esquerra Unida proposa un sistema de finançament “just i equitatiu”, que respecte els criteris establits per la Constitució Espanyola sobre la base de la suficiència per a la provisió de serveis públics i la solidaritat territorial, i en el qual es faça una redistribució de recursos des de les autonomies més riques a les que ho són menys. També demanen acabar amb el deute històric, mitjançant l’augment d’inversions i l’execució dels Pressupostos Generals de l’Estat per al País Valencià, i la condonació del deute generat pels crèdits que s’han demanat “per necessitat de cobrir el dèficit produït per l’injust sistema” de finançament.

Comparteix

Icona de pantalla completa