El prior del Valle de los Caídos no autoritza l'entrada a la basílica per a exhumar Franco

El Suprem assegura que el prelat Santiago Cantera no pot impedir el trasllat de les restes del dictador i sosté que la seua negativa va "decaure" amb la sentència que va desestimar el recurs de la família Franco
9 octubre 2019 13:16h
El Tribunal Suprem ha afirmat en una interlocutòria feta pública aquest dimecres que el prior no pot impedir el trasllat de les restes del dictador i sosté que la seua negativa va "decaure" amb la sentència que va desestimar el recurs de la família Franco. / EUROPA PRESS

MADRID (ACN). El prior del Valle de los Caídos ha comunicat per carta al govern espanyol que no autoritza l'entrada a la basílica per a exhumar Francisco Franco. En una adreçada adreçada a la vicepresidenta de l'executiu en funcions, Carmen Calvo, publicada a eldiario.es i amb data d'aquest dimecres, el prior administrador de l'abadia del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, referma la negativa, que ja havia manifestat, a autoritzar l'entrada a la basílica per a exhumar el dictador. 

Tanmateix, el Tribunal Suprem ha afirmat en una interlocutòria feta pública aquest dimecres que el prior no pot impedir el trasllat de les restes del dictador i sosté que la seua negativa va "decaure" amb la sentència que va desestimar el recurs de la família Franco.

No obstant això, el prior afirma que "se segueixen mantenint les raons per les quals denegava l'autorització" i argumenta que el Suprem no resol les "al·legacions essencials" d'un recurs de la comunitat benedictina, sinó que només les de la família, i, per tant, considera que l'alt tribunal no pot ignorar-los. El prior diu que ho rebutja perquè "no existeix consentiment de la família i es mantenen els principis religiosos i morals afectats que van motivar la denegació".

Segons el prior, s'estaria produint una "vulneració de la llibertat religiosa d'aquesta comunitat en pretendre actuar en un lloc sagrat, sense la preceptiva autorització eclesiàstica". En la carta, a més, diu que no renunciaran a protegir la "inviolabilitat dels llocs de culte" sense "esgotar tots els recursos jurídics al seu abast".

La sentència fa "decaure" la negativa

En la sentència, els magistrats del Suprem afirmen que no cal l'aval del prior del Valle de los Caídos per a traure les restes de Franco. "La facultat d'impedir l'exhumació legalment acordada s'ha d'entendre que decau després d'aquesta sentència", diu el text, ja que el prior va emparar la negativa en l'oposició dels familiars, als quals la sentència nega la capacitat d'impedir l'exhumació. Els magistrats ho reiteren en la interlocutòria que rebutja fer un aclariment de la sentència, tal com demanaven els Franco.

El Suprem també va dir que la inviolabilitat de la Basílica del Valle de los Caídos, a l'interior de la qual està enterrat Franco, no pot estar per sobre de la llei espanyola quan "no hi ha res que coarte el ple exercici de la llibertat religiosa", ja que l'exhumació "no està moguda per cap propòsit antireligiós".

next