La processó del 9 d'Octubre passeja pels carrers de València sota el setge de xicotets grups d'extrema dreta

La marxa ha discorregut pels carrers del centre de València amb normalitat i tranquil·litat tan sols trencada en alguns punts pels insults a les autoritats
9 octubre 2019 13:40h
Persones organitzades d'extrema dreta s'han ubicat al peus de l'estàtua de Francesc de Vinatea. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La processó cívica del 9 d'Octubre ha discorregut pels carrers del centre de València amb una normalitat tan sols trencada per xicotets grups d'extrema dreta que han escridassat i insultat els càrrecs públics, i que han exhibit símbols preconstitucionals al pas de la comitiva oficial. 

Com és habitual en els darrers anys, persones organitzades d'extrema dreta s'han ubicat al peus de l'estàtua de Francesc de Vinatea, a la plaça de l'Ajuntament, des d'on han insultat els membres de l'equip municipal i els membres del Consell; especialment els representants de partits com Compromís o Podem (Fotogaleria). Per contra, al pas de la pancarta i dels representants de Vox, els insults i els crits s'han convertit en aplaudiments. Unes lloances que també s'han produït al pas dels representants de l'exèrcit i de la Guàrdia Civil.

Tot i aquests grupuscles, força anecdòtics respecte als anys anteriors –especialment, a les violentes agressions que van protagonitzar al 2017–, la processó cívica ha recorregut sense incidents destacats els carrers de València que separen la plaça de l'Ajuntament del Parterre. 

Tranquil·litat tacada per alguns insults

El protocol, no obstant això, continua intacte. La processó s'ha iniciat amb la tradicional baixada de la bandera aquesta vegada, en mans de la portaveu del PP a l'Ajuntament de València, Maria José Català, que ha besat la senyera amb solemnitat. L'himne regional i l'espanyol junt amb la pólvora han fet el tret d'eixida de la marxa, que ha comptat amb un ple al complet d'autoritats. Els insults cap a les autoritats de Compromís i el PSPV s'han confós, especialment al cantó del Parterre, amb les lloances cap a la senyera.  

Ací, a l'Ajuntament s'han aplegat els primers visitants amb alguna bandera però amb escasses pancartes, comparat amb anys anteriors. Algunes, amb missatges com 'Señora Oltra: ha hecho usted bueno al PP de Zaplana' o acusacions a Ribó de catalanista i de "voler beneficiar Barcelona". 

La major part d'insults han arribat a la plaça de l'estàtua de Francesc de Vinatea, enfront del Teatre Rialto, que ja s'ha erigit com un símbol de l'acord del govern a València. Les banderes espanyoles i la senyera valenciana s'han unit als símbols feixistes d'España 2000 i a algunes banderoles portades pel Grup d'Acció Valencianista (GAV). De fet, aquest últim grup ja ha anunciat que participarà en la manifestació de caràcter que hi ha convocada a la vesprada d'aquest 9 d'Octubre. 

En aquest punt ha sigut on s'han adreçat els primers insults cap als membres de la resta partits. A bona part dels membres Compromís i de Podem els han increpat amb un "No sou valencians" a l'hora que han exhibit cartells amb fotomuntatges d'extractes de diaris amb l'objectiu d'acusar de catalanista el partit. Una actitud molt diferent han mostrat amb Vox, que era la primera vegada que participava en els actes del 9 d'Octubre i al qual els grups d'extrema dreta que es mantenien als marges han victorejat.

Tot i aquests episodis que no han deixat de ser anecdòtics respecte a la normalitat amb què ha transcorregut la marxa, els xiulits han acompanyat durant una molt bona part del trajecte la comitiva oficial, que ha conclòs al Parterre amb l'ofrena floral; un grup d'autoritats que s'han aplegat enfront de l'estàtua de Jaume I fins a la plaça d'Alfons el Magnànim. Allí ha acabat la processó amb la tradicional ofrena floral a Jaume I. Durant el recorregut, hi ha hagut un important dispositiu policial que ha obligat a avançar el pas en determinats punts de la marxa per a evitar les provocacions de l'extrema dreta. 

El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, ha destacat en un comunicat que, fins al moment, tots els actes del 9 d'Octubre estan desenvolupant-se de forma "festiva" i "lúdica"; una opinió que també han compartit el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'alcalde de València, Joan Ribó, que han destacat el caràcter alegre a la vegada que no han deixat de reivindicar la millora del finançament autonòmic per al País Valencià. 

9 d'Octubre de precampanya

Més enllà dels membres de la corporació municipal i del Consell, alguns representants polítics també s'han deixat veure durant el recorregut de la processó. Malgrat que el ministre de Foment José Luis Ábalos sí que ha participat en els actes institucionals del matí, no ha participat en la processó cívica. En canvi, sí que s'ha fet notar la presència del ministre de Ciència en funcions, Pedro Duque. 

Entre els presents han coincidit nova i vella guàrdia del PP: el president del partit a Espanya, Pablo Casado, ha participat amb els actes i ha creuat mirades amb Alberto Fabra, expresident de la Generalitat. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next