Diari La Veu del País Valencià
Professionals de la cultura i la universitat creen una plataforma en defensa de la gestió de Ximo Puig

VALÈNCIA. Una vintena de professionals de la ciència, la cultura i la societat civil han creat una plataforma de suport al president de la Generalitat i candidat socialista, Ximo Puig, de cara a les eleccions autonòmiques del 28 d’abril per a posar en valor el seu paper al capdavant del Botànic, un govern “ferm i sense les estridències d’anys anteriors”, i la necessitat que continue davant l’amenaça d'”una reacció dura, xenòfoba, opaca i antifeminista”.

“Davant aquesta tendència autoritària i endarrerida, creiem que en les pròximes eleccions els ciutadans hem d’enviar un missatge clar als polítics: que el nostre vot siga un vot de suport al bon govern. Un vot a les polítiques socials, un vot a l’impuls d’un model productiu modern, innovador i sostenible, un vot compromés amb la joventut, un vot que aprove la millor distribució de la riquesa, un vot a la transparència en la gestió, un vot que premie l’actitud de respecte als oponents. Un vot que deixe clar que, davant la disjuntiva, triem canvi polític i rebutgem involució”, defensa la plataforma en un article.

Sota el lema ‘El repte és sumar’, aquesta xarxa defensa el paper de Puig i crida a la mobilització en l’actual campanya electoral, sense fer referència a partits polítics: “Mobilitzem-nos! Hem treballat dur per la reconstrucció. Ara hem d’obstinar-nos en el desenvolupament, defensant els assoliments aconseguits, protegint l’estat social i proposant un projecte obert per a una Comunitat oberta”.

Per als pròxims quatre anys, la plataforma assegura que el País Valencià té “grans possibilitats de progrés” si aconsegueix articular de forma equilibrada la seua diversitat i interessos. Segons el parer d’aquests professionals, “l’articulació de la pluralitat i el bon govern que ha realitzat Puig és la que millor recull els anhels de la nostra ciutadania i la que garanteix una suma positiva de les voluntats del nostre poble”.

En aquest context, adverteixen que “res és definitiu. Hui, que a penes ens allunyem dels pitjors moments de la nostra història recent, torna la disjuntiva històrica: els valors de la raó, la identitat, la moderació, el diàleg, l’enteniment, la inclusió i el respecte, enfront de la reacció que propugna la crispació, la falsedat, el frontisme i la insolidaritat”.

Una reacció que aquests professionals veuen “ancorada en els interessos d’un passat molt més fosc”, a més de “dura, xenòfoba, opaca i antifeminista, que amenaça els millors valors d’Europa i suposa una involució de l’estat del benestar en tots els àmbits, l’econòmic, el social i el democràtic”.

Per contra, la plataforma posa en valor la tasca de Puig al capdavant d'”un exercici del govern honrat i dialogant, ambiciós i realista, equilibrat i transformador” per a la transformació “profunda i positiva” del País Valencià des del 2015.

“Distensió ambiental”

En definitiva, defensen que “la bona política es tradueix en noms ciutadans, i també en el context social en el qual vivim” i que “resulta difícil rebatre que en aquests anys s’ha produït una distensió ambiental que produeix alleujament col·lectiu i ens fa millors”.

“Com és natural, segueixen les discussions entre els partits, les crítiques periodístiques, les manifestacions al carrer, la confrontació d’idees i els debats públics, més o menys acalorats. Però tot això es produeix com ha de ser en una societat democràtica, sense tensar ni envilir la ciutadania, només com la conseqüència lògica de la realització de les llibertats públiques que la Constitució reconeix”, ressalten.

Per a la plataforma, es tracta d'”un canvi ambiental, només senzill en aparença, que és de la major importància, perquè amb ell s’ha recuperat la millor identitat dels valencians: la del respecte al pluralisme, la consegüent inclusivitat, la creativitat i innovació, la iniciativa i l’optimisme”.

Signen l’article Javier de Lucas (catedràtic de Filosofia del Dret i director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València), Carmen Calvo (pintora i escriptora), Laura Soler (doctora en Filologia Hispànica i professora de la Universitat d’Alacant), Francisco Brines (escriptor de poesia i membre de la Real Academia Española), Patricia Campos (expilot i entrenadora de futbol), Celestino Suárez, exrector de la Universitat Jaume I i catedràtic d’Economia Aplicada) i Justo Serna (catedràtic d’Història Contemporània).

També integren la plataforma M. Ángeles Fayos (gestora cultural), Pedro Rodríguez (president de la Federació de Societats Musicals valencianes), Tomás Llorens (historiador, crític d’art i primer director de l’IVAM), Salvador Ordóñez (exrector de la Universitat d’Alacant i de la UIMP), Meme Elizalde (delegada de la rectora de la Universitat de València per a l’estudiantat), Rodolf Sirera (autor teatral), Javier Gallego (empresari turístic), Carmen García Monerris (catedràtica d’Història Contemporània), Adolfo Celdrán (cantautor) i María Ángeles Fernández Izquierdo (catedràtica d’Economia Financera de la Universitat Jaume I).

Comparteix

Icona de pantalla completa