Els progenitors dels germans morts a Godella passaran a disposició judicial aquest cap de setmana

La mare està detinguda però internada en un centre hospitalari mentre que el pare roman a les dependències de la Guàrdia Civil de Montcada
15 març 2019 18:01h
Agents de la Policia Científica de la Guàrdia Civil treballen aquest divendres a Godella, on van ser trobats semisoterrats en un operatiu de cerca els dos germans morts. / EFE

VALÈNCIA. El dispositiu policial que des d'aquest dijous al matí buscava els dos menors desapareguts a Godella (l'Horta Nord) va trobar semisoterrats els cossos sense vida dels dos germans a última hora de la vesprada. La mare dels menors, que estava prestant declaració –per separat del pare– a les dependències de la Guàrdia Civil hauria portat els agents fins al lloc on van ser trobats els cossos, molt a prop de la vivenda familiar.

La mare va quedar oficialment detinguda aquest dijous després de revelar als agents el lloc on es trobaven els cadàvers, malgrat que fonts coneixedores de la investigació expliquen que no va confessar ser l'autora dels crims. El pare només estava investigat però ara ha sigut també detingut, després d'estar durant la jornada de dijous investigat i interrogat policialment. Previsiblement, tots dos progenitors passaran a disposició judicial aquest dissabte a la vesprada o diumenge al matí.

La mare dels dos menors trobats morts a Godella i sospitosa d'aquest crim ha sigut traslladada a l'Hospital Arnau de Vilanova, a València, perquè els especialistes deteminen si està en condicions mentals de prestar declaració, segons han informat a EFE fonts de la investigació.

El resultat no suposarà cap perjudici perquè, en un futur i en cas que se sol·licite per l'autoritat judicial, la dona puga ser sotmesa a noves proves, per part de metges forenses, amb la finalitat de valorar la seua imputabilitat.

Detinguts per dos delictes d'homicidi

El jutjat de primera instància i instrucció 4 de Paterna (l'Horta Oest), en funcions de guàrdia, ha assumit la investigació per la mort dels dos menors i ha decretat el secret de les actuacions. La causa queda oberta per dos delictes d'homicidi, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià.

El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, va confirmar la troballa dels cossos passades les 23.00 hores d'aquest dijous, després que el jutge de guàrdia autoritzara l'alçament dels cadàvers i el seu posterior trasllat a dependències de l'Institut de Medicina Legal per a la pràctica de les corresponents autòpsies. Sobre el terreny treballa encara la policia científica.

Els resultats de l'autòpsia que es practique als menors determinarà el motiu de la seua defunció, que, de moment, no ha sigut concretat per la Guàrdia Civil, encarregada de les investigacions.

Fulgencio va explicar als mitjans que els cossos es trobaven a prop de la casa on vivia la família, a uns 75 i 150 metres, aproximadament. El delegat del govern espanyol va evitar explicar les hipòtesis del doble assassinat segons les quals treballen els investigadors. 

L'Ajuntament de Godella ha decretat tres dies de dol i aquest divendres al migdia ha convocat una concentració silenciosa. A més, ha traslladat el condol a la família i s'ha posat a la seua disposició. També la localitat veïna de Rocafort ha decretat tres dies de dol oficial i una concentració a migdia a les portes de l'Ajuntament. Aquest municipi era on anava a escola el germà major.

Hores de recerca

Els progenitors dels menors, de vora trenta anys, van estar prestant declaració en dependències policials a Montcada (a l'Horta Nord) durant la vesprada de dijous. Atenent la versió del pare, la mare dels dos xiquets va tractar d'ofegar-los aquest dimecres a la nit després que la parella tinguera una forta discussió. No obstant això, el delegat del govern espanyol va explicar que la parella s'havia contradit i incorregut en incoherències i que, en un primer moment, els progenitors no es mostraven col·laboradors. 

Versions contradictòries

La cerca dels menors desapareguts es va fer extensiva a diversos pous del terme municipal de Godella, després que la mare haguera parlat de "ressuscitar" els fills o de la necessitat de "bussejar", segons van informar a EFE fonts de la investigació. Finalment, després de diverses hores d'interrogatori amb versions contradictòries, la mare va conduir els investigadors fins al lloc on estaven els cadàvers.

La Guàrdia Civil buscava una bebé de cinc mesos i el seu germà de tres anys i mig a Godella i pels voltants d'aquesta localitat des de primera hora d'aquest dijous, 14 de març. Els menors constaven en principi com a desapareguts, sense que hagueren transcendit les circumstàncies de la desaparició.

A la vesprada hi havia 110 persones buscant els xiquets en la localitat de Godella i en altres pròximes. En qualsevol cas, Fulgencio va posar l'accent en el fet que "la prioritat" era trobar els xiquets al més prompte possible i "trobar-los vius".

La cerca tenia lloc pels voltants de l'habitatge, ja que els progenitors no disposen de vehicle. Els esforços se centraven en el fet que els progenitors llançaren "un poc de llum" per a poder trobar els dos menors.

Els veïns alerten la Policia

Una veïna de la família va alertar la Policia Local aquest dijous al matí, vora les 8.30h, després de veure el pare córrer armat darrere de la mare, que anava seminua, segons van informar a Europa Press fonts coneixedores de la investigació.

Fins al lloc, una zona on la família viu com a ocupa en un habitatge de Godella, es va desplaçar una patrulla de la Policia Local de Rocafort, que va parlar amb el pare i va localitzar restes de sang per la piscina. Amb posterioritat, cap a les 13.00h, la mare va ser trobada oculta en un bidó pel servei cinològic de la Guàrdia Civil, amb esgarrapades "pròpies d'haver corregut, sense més".

La Guàrdia Civil buscava des d'eixe moment els xiquets. També participaven en la localització membres de Protecció Civil, bombers de València i membres del Consorci i de la Policia, entre altres efectius. L'operatiu es va iniciar en rebre aquest dijous al matí almenys dues telefonades que alertaven que s'havien sentit crits a la casa on vivia aquesta parella al terme municipal de Godella.

En el moment d'arribar la patrulla a la casa, els agents van interrogar el pare, que es trobava "confós" i va deixar entreveure que els xiquets podien estar dins de la piscina, on es van localitzar les restes de sang. No obstant això, es va buidar l'aigua i no hi havia res a l'interior.

Fulgencio va assenyalar que es tractava d'"un xicotet rastre de sang esporàdic que pot ser d'un tall qualsevol", si bé va remarcar que no correspondria a "una agressió greu i mortal i que la investigació descarta que puga ser causat per un fet delictiu". També va precisar que no es va trobar cap arma.

Els xiquets van ser vists per última vegada aquest dimecres per una amiga de la família que els va portar menjar. El fill major no anava des de fa uns dies al centre de Rocafort en el qual estava escolaritzat. Des del col·legi es van posar en contacte amb la família, que va atribuir l'absència del menut a una qüestió laboral. El centre no va detectar cap circumstància fora de la normalitat.

No hi havia expedients oberts a Rocafort ni a Godella

Els serveis socials de Rocafort no tenen cap expedient obert sobre la família. Així ho han indicat a EFE fonts municipals, que han precisat que tampoc no els consta que la família tinguera cap ajuda del consistori de Rocafort. L'alcalde de la localitat, Víctor Jiménez, ha contactat amb la família de la mare dels menors, que resideix a Rocafort, per a traslladar-li el pesar per la mort dels xicotets.

Per la seua banda, l'Ajuntament de Godella ha informat que l'any 2016 es va produir una intervenció dels Serveis Socials per un conflicte veïnal amb la parella detinguda però que, finalment, l'expedient va ser arxivat.

Així ho ha assegurat l'alcaldessa del municipi, Eva Sanchis, en una declaració llegida aquest divendres. La primera edil ha detallat que, amb data de febrer del 2016, existeix una intervenció de Serveis Socials per un conflicte de convivència veïnal a petició del Jutjat número 2 de Paterna. Eixe mateix any es va arxivar l'expedient "després de realitzar seguiment del cas i de contrastar que la unitat havia abandonat el municipi".

Cronologia d'aquesta setmana

Ja aquest dilluns, 11 de març, després d'una telefonada d'un familiar a la Policia Local de Godella, dues patrulles d'aquest municipi i de Rocafort es van desplaçar al domicili on es va comprovar que es tractava d'un conflicte relacionat amb membres de la família extensa. Tant els progenitors com els menors es trobaven en eixe moment "en bones condicions".

Dos dies després, aquest dimecres, el 'telèfon del menor' va contactar amb els serveis socials de Godella per a posar en coneixement una informació facilitada per la família extensa. Aleshores els Serveis Socials es van coordinar amb el centre escolar on assistia el fill major, el centre de salut de Godella i la Policia Local, a més de contactar telefònicament amb la família extensa per a ampliar la informació i continuar amb la intervenció.

El 14 de març, és a dir, aquest dijous, la Policia Local de Godella va rebre una telefonada de la Policia Local de Rocafort informant sobre un servei d'emergència rebut a través del 112 que s'estava produint en la proximitat de l'habitatge ocupat per la unitat familiar. Personades les policies locals d'ambdós municipis, van coincidir amb efectius de la comandància de la Guàrdia Civil de Montcada, que directament van passar a dirigir i coordinar tota la força actuant en la zona.

En tràmit la sol·licitud d'empadronament

A més, des de la corporació local de Godella han apuntat que, després de consultar els registres del padró municipal, "no existeix constància que els membres de la unitat familiar hagen figurat empadronats al municipi de Godella". No obstant això, es trobava en tràmit una sol·licitud d'empadronament presentada per registre d'entrada.

next