El programa Cultura Resident ofereix per primera vegada 'beques' internacionals per a artistes

Els beneficiaris podran desenvolupar projectes en centres d'art de Xile, la Xina, Finlàndia, Suïssa, la República Txeca i Portugal 
5 febrer 2019 18:25h
El programa Cultura Resident compta per a aquesta línia internacional amb un pressupost de 50.000 euros. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. El programa de residències per a artistes de la Generalitat, Cultura Resident, inicia el seu projecte internacional amb sis noves residències a Xile, la Xina, Finlàndia, la República Txeca, Suïssa i Portugal. 

El projecte s'ha posat en marxa aquest dimarts al Centre del Carme, on la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, han presentat les noves residències a l'antic convent del Carme.

La finalitat de Cultura Resident és impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià a través, en aquest cas, d'un programa públic de residències que té dues direccions. Una, a escala local, està adreçada a la producció artística, la investigació i la mediació cultural, i aquest any celebra la segona convocatòria. L'altra té un àmbit internacional i es convoca ara per primera vegada, amb sis places per a desenvolupar una residència a l'estranger.

Sobre aquesta segona línia de 'beques' internacionals ha incidit aquest dimarts Carmen Amoraga, qui ha recordat que aquest és el segon pas del projecte que va nàixer en 2018 "amb l'objectiu de donar suport a creadors i creadores del nostre territori i de situar-nos en el mateix nivell que els països del nostre entorn". "Amb Cultura Resident vam iniciar un camí que pretenia lluitar contra la precarització del treball dels artistes i amb aquest nou projecte de residències a l'estranger fem un pas més en el camí de la dignificació laboral i de l'aprenentatge dins d'un context internacional".

Pérez Pont ha assenyalat que, "per primera vegada, s'ha creat a la Comunitat Valenciana un programa autonòmic de residències públiques per a creadors i creadores i, per primera vegada i gràcies a aquest projecte, hem pogut establir acords amb altres programes de referència a escala internacional per a oferir l'oportunitat als artistes nascuts o residents a la Comunitat de treballar en altres contextos. Amb això contribuïm al dinamisme de la creació actual i dels artistes valencians, amb la riquesa que això aporta per al teixit cultural del nostre territori i de la seua projecció exterior".

Les estades a l'estranger de Cultura Resident tenen una durada d'entre dos i tres mesos. / GENERALITAT

Amb un pressupost total de 50.000 euros, el programa internacional de Cultura Resident s'inicia per mitjà de sis convocatòries específiques al Centre Cultural d'Espanya a Xile, Taipei Artist Village, Helsinki International Artist Programme (HIAP), MeetFactory de Praga, Embassy of Foreign Artists de Ginebra i en HANGAR. Centro de Investigaçao Artística de Lisboa.

Aquestes convocatòries seleccionaran sis artistes nascuts o residents al País Valencià –un per a cada un dels centres adscrits al programa– per a una residència d'entre 2 i 3 mesos, que és desenvoluparà entre abril i novembre del 2019. Les dues primeres convocatòries s'obrin aquest dimarts per a seleccionar els creadors que tindran com a destinació de residència el Centre Cultural d'Espanya a Xile o el Taipei Artist Village. El termini de presentació de propostes estarà obert fins al 26 de febrer.

El director del Consorci de Museus ha recordat que "Cultura Resident dona suport a projectes de totes els disciplines artístiques facilitant als creador, temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball" i ha afegit que "fins al moment més de 50 creadors han gaudit d'aquest programa".

Característiques de les convocatòries obertes

Al Centre d'Espanya a Xile s'ofereix una residència de dos mesos adreçada a creadors lligats a les pràctiques artístiques contemporànies que estiguen en via d'investigació vinculades a l'ecologia i al rescat de la naturalesa i que requerisquen un impuls per a la seua producció, que ha de tindre com a objectius l'experimentació i la innovació en l'àmbit de la creació artística actual en el seu sentit més ampli.

La residència es desenvoluparà durant els mesos de juny i juliol a l'illa de Chiloé, a les instal·lacions de la Comarca Contuy, en col·laboració amb Espai Colona, i una última setmana al Centre d'Espanya a Xile, a Santiago de Xile.

Amb un pressupost total de 5.500 euros, la residència inclou 1.200 euros mensuals en concepte d'honoraris, fins a 1.500 euros per a despeses de producció del projecte seleccionat i fins a un màxim de 1.600 euros destinats a despeses de viatge d'inici i fi del període de residència. El beneficiari comptarà amb l'assistència tècnica de l'equip del Centre Cultural d'Espanya a Xile, d'Espai Colona i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, al Treasure Hill-Taipei Artist Village s'ofereix una residència de tres mesos de durada. Treasure Hill es troba en un enclavament especial a Taipei, amb la seua història com a part de la primera onada d'assentaments a Taipei.

Al llarg dels anys, diversos grups es van assentar en aquest aiguavessant amb els seus estils de vida i necessitats, amb la qual cosa es va crear una escena orgànica semblant a una tribu. El programa de residències segueix la filosofia de la simbiosi dels arts i la comunitat. S'espera que els projectes per a la residència de Treasure Hill Artist Village responguen a la situació ecològica i geogràfica peculiar, els antecedents històrics i el context cultural de la comunitat.

La residència és desenvoluparà entre abril i juny de 2019; compta amb un pressupost total de 6.700 euros, dividits en 1.200 euros mensuals d'honoraris; fins a 1.500 euros per a despeses de producció, i fins a un màxim de 1.600 euros per a despeses de viatge. La residència és durà a terme als instal·lacions de THAV (Taipei, la Xina) i comptarà amb l'assistència tècnica de l'equip de Treasure Hill Artist Village i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Pròximes residències

MeetFactory (Praga) és un centre internacional d'art contemporani i especialitzat en arts visuals, música i teatre. És un projecte sense ànim de lucre que des que va ser fundat en 2001 està destinat al desenvolupament de projectes locals i internacionals.

El programa internacional d'artistes HIAP de Helsinki és una organització sense ànim de lucre amb l'objectiu de donar suport a la mobilitat i promoure els possibilitats de col·laboració internacional dels professionals de l'art.

Embassy of Foreign Artists (EoFA) de Ginebra és un programa de residència i un espai per a la investigació i la creativitat interdisciplinària l'objectiu de la qual és donar la benvinguda i donar suport als artistes en la residència i facilitar la seua interacció amb l'escena artística de la regió.

HANGAR. Centro de Investigaçao Artística de Lisboa desenvolupa diversos programes de residència internacionals que ofereixen a artistes no residents a Portugal l'oportunitat de viure i treballar a Lisboa. El programa té com a objectiu facilitar l'intercanvi internacional i l'intercanvi d'idees a través de la pràctica artística en els àrees d'arts visuals, performance, fotografia i vídeo.

next