Diari La Veu del País Valencià
La tortura institucional de l’Estat i l’exili de Machado a Rocafort, protagonistes de la programació teatral de la Universitat de València

VALÈNCIA. L’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València (UV) inicia la seua programació d’aquest curs sota el lema ‘Literatura i educació’, amb un “clar caràcter docent”, que començarà amb dos projectes d’investigació de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València (ESAD) i el Conservatori Superior de Dansa de València (CSD).

La programació de la UV, que es desenvoluparà des de febrer fins a juny, comença amb les obres Paisatges narratius i Variacions sobre la interpretació en teatre i dansa: laboratori de creació a partir de la consagració de la primavera de Pina Bausch (1975), que es representaran els dies 6 i 7 de febrer i que inclouran col·loquis amb els participants dels centres educatius, segons ha indicat la institució acadèmica en un comunicat.

El curs continuarà els dies 13 i 14 de febrer amb Classe, una obra de Guillermo Calderón i dirigida per Xavier Puchades que se situa en l’últim curs de batxillerat en un institut. De la representació s’encarregaran els grups de teatre Teatrencompanyia i La Medusa.

Així mateix, els dies 20 i 21 serà el torn de Només es perd el que es guarda, de Rosa Sanmartín i Inma Garín, i dirigida per aquesta última, on es recrearà al personatge d’Antonio Machado en el seu exili a València (1937-39); mentre que el 27 i 28 serà el torn del text de Josefina Aldecoa, que es representarà en La Nau sota la direcció de Gemma Miralles i amb el títol Història d’una mestra.

Al març, el dia 6 es realitzarà la projecció i col·loqui amb els coreògrafs de ‘Vídeo-Dansa’ a la Sala Muralla del Col·legi Major Rector Peset, i els dies 6 i 7, i amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, l’actriu i ballarina Pepa Cases portarà a la Nau Besa’m 2.0, una proposta de dansa i teatre que tracta el tema de la violència de gènere d’una manera “íntima i pròxima”, que es completarà amb una tertúlia final amb una pedagoga i un taller didàctic de prevenció per a joves.

La programació continuarà amb El viatge de les paraules (13 i 14 de març), de Carles Sanchis i Rocío Chico; Solano Reyes era un vençut i patia derrotes cada dia (20 i 21), sobre la relació d’un home en l’ocàs de la seua existència i la seua neboda, i Només crec en el foc, una obra representada pels Promesos i escrita i dirigida per Carlos Martín-Peñasco i Ángela Palacios, que s’endinsa en la relació entre l’escriptora francesa Anaïs Nin i el novel·lista nord-americà Henry Miller.

Així mateix, a l’abril l’Aula d’Arts Escèniques de la UV serà una de les seus del Festival Dansa València i acollirà la representació poètic-visual i amb titelles El Viatge d’Ulisses –els dies 3 i 4–, sota la direcció de Roger Fresquet i per Kiranola Teatre, i el 16 i 17 d’abril es representarà La vaca que riu, un espectacle a càrrec de Patricia Pardo, que reprodueix una persecució clàssica de clowns circenses per a abordar la vigència de la “tortura institucional” a l’estat espanyol.

Grups de teatre de la UV

A més, els treballs dels grups de teatre de la UV se celebraran al maig i al juny. Començaran amb Esquerdes –els dies 7, 8 i 9 de maig–, de Clàudia Serra, que serà representat per Assaig, i continuarà la Mostra de Taller Permanent de Teatre del segon nivell de la Universitat –15 i 16 de maig– i la Mostra de Taller Permanent de Teatre del primer nivell –22 i 23 de maig.

Les europes menudes s’estrenarà els dies 28, 29, 30 i 31 de maig i estarà dirigida per Javier Sahuquillo, Josep Valero i Daniel Tormo. Al juny tindrà lloc la representació de les funcions d’Amics de la Nau Gran i Gent Gran.

D’altra banda, l’Aula d’Arts Escèniques continuarà amb el Seminari Permanent d’Arts Escèniques; el 19 de febrer es realitzarà un seminari sobre l’espectacle Tirant i el 26 de març el seminari analitzarà l’espectacle Tot explota.

Comparteix

Icona de pantalla completa