Un jove enginyer de Nules, entre els 50 millor posicionats per a reconstruir Notre-Dame

L'associació mundial d'arquitectes ArchDaily ha triat aquest projecte entre més de 300 propostes de professionals
22 agost 2019 17:25h

CASTELLÓ DE LA PLANA. El projecte d'un enginyer de Nules, Fran Canós, un "friqui de les catedrals" de 30 anys, ha sigut seleccionat per la plataforma GoArchitect entre els 50 millors –dels més de 300 presentats– per a reconstruir el temple parisenc de Notre-Dame després d'oferir una visió que respecta la seua essència.

Canós ha explicat a EFE que després del tràgic incendi d'eixa catedral, l'associació mundial d'arquitectes ArchDaily –utilitzada i consultada per 13,6 milions d'arquitectes al dia a tot el món– va crear una plataforma (GoArchitect) per a recollir les millors propostes mundials mitjançant un concurs.

L'objectiu d'eixe concurs era preseleccionar-les i fer-les arribar al govern francés al setembre per a reconstruir el temple del segle XII assolat per l'incendi del 15 d'abril. GoArchitect va rebre més de 300 propostes de professionals de 56 països i ara acaba de donar a conéixer els 50 millors projectes; entre ells el del jove de Nules.

"Em vaig presentar sense aspiració personal i com un repte perquè sóc un poc friqui del tema catedrals", ha indicat l'enginyer de Nules. A més, el diari britànic The Independent ha destacat el seu projecte com un dels 10 millors dels 50 preseleccionats per la plataforma d'arquitectura.

Canós, que es dedica principalment al disseny de producte i també a l'interiorisme lligat a l'arquitectura, proposa en el seu projecte de reconstrucció refer la nau de creuer i l'agulla "tal com eren" en el disseny original, i basa la seua aportació a construir un trenat corb en cada contrafort amb pedra similar a l'original. "Aquest disseny es pot fer tecnològicament en l'actualitat però no quan el temple va ser construït en el segle XII, per això es combina un disseny modern però integrat", ha explicat l'enginyer.

En el seu estudi, Canós pensava que la utilització de materials contemporanis plantejats per grans estudis d'arquitectura és un "terrible desencert" perquè "es trenca l'harmonia del conjunt de la catedral". Per això, planteja un projecte que uneix "disseny i ciència", però respectant l'essència del temple perquè el resultat final seria "exactament tal com era abans de l'incendi" i aplicant una armadura teixida de pedra natural com a símbol de protecció.

"Des del respecte", l'estudi es basa en la reconstrucció de la catedral de Notre-Dame com era abans de l'incendi utilitzant materials de l'antiguitat i usant tècniques contemporànies per a "exaltar encara més la famosa catedral, tal com va fer Viollet-le-Duc amb l'agulla l'any 1844".

Canós ha rebut altres reconeixements en la seua curta carrera com l'obtenció del Red Dot Desing, un dels concursos "més prestigiosos del món del disseny", i ha sigut premiat per un disseny d'aixeteria sense juntes, amb el qual va obtindre l'or en el concurs de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.

next