Un projecte pilot en Sant Marcel·lí bonificarà els ciutadans que reciclen correctament el plàstic

El registre per a participar s'obrirà el 17 d'abril i es podran començar a dipositar bosses des de l'1 de maig
3 abril 2019 19:30h
Els contenidors emetran una etiqueta amb un codi de barres identificatiu de l'usuari. Imatge d'arxiu. / ECOEMBES

VALÈNCIA. La ciutat de València està a punt de començar el projecte pilot de reciclatge de plàstic i economia circular al barri de Sant Marcel·lí que, sota la denominació local de ReciPlàstic, promourà un innovador procés de participació ciutadana, al qual seguiran les ciutats d'Alba Iulia (Romania) i Utrecht (Holanda), tot això en el marc del projecte europeu PlastiCircle, finançat pel programa Horitzó 2020. 

Durant aquest període de proves, que s'estendrà entre l'1 de maig i el 31 de juliol, la ciutadania que s'haja registrat prèviament en la pàgina web del projecte pilot podrà dipositar les seues bosses amb residus d'envasos lleugers en algun dels 28 contenidors grocs del barri de Sant Marcel·lí. 

Aquests contenidors portaran un dispositiu tecnològic adossat, dissenyat per a emetre una etiqueta amb un codi de barres identificatiu de l'usuari. L'usuari haurà de pegar aquesta etiqueta en la bossa que diposite en el contenidor, la qual cosa permetrà saber com cada persona ha separat els seus residus per a compensar-li per aquesta acció mitjançant una sèrie d'ecopunts, que seran bescanviats posteriorment. 

La posada en marxa d'aquesta iniciativa inclou un procés de difusió i captació de participants a peu de carrer i, com a preparació prèvia, aquest dimecres al matí Las Naves ha acollit un taller formatiu per a capacitar els monitors que estaran en contacte amb la ciutadania sobre els aspectes clau a transmetre, entre ells, com registrar les persones interessades, quina és la programació d'activitats previstes i quin tipus de recompenses podran obtindre els participants per separar millor els seus residus. 

El regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, ha explicat que aquesta iniciativa europea compta amb tot el suport municipal, ja que "espera obtindre bons resultats que ajuden a resoldre el desafiament mundial que suposa hui dia la completa gestió dels residus de plàstic, amb l'impacte mediambiental que això suposa". 

El 17 d'abril s'habilitarà el registre de participants a través de la pàgina web, que serà el portal de referència on estarà tota la informació relativa al projecte i des de la qual les persones interessades podran registrar-se en el projecte, participar en diversos processos participatius, consultar el número dels seus ecopunts, llegir les notícies del projecte i contactar amb els responsables del projecte per a tots els dubtes i aclariments pertinents. 

Projecte PlastiCircle

El projecte europeu PlastiCircle, en el qual s'emmarca aquest pilot, va començar al juny del 2017 i finalitzarà el 31 de maig del 2021. Coordinat per ITENE (Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística), entre els socis espanyols del consorci també es troben Las Naves, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Valencianes), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). 

En total, el consorci europeu està integrat per vint institucions tant públiques com privades de l'estat espanyol, de Noruega, d'Alemanya, d'Holanda, del Regne Unit, d'Itàlia, de Bèlgica, de Romania i d'Eslovènia.

next